Eerste Zeeuwse aardappelen woensdag onder de klok

Woensdag verschijnen de eerste Zeeuwse aardappelen onder de veilingklok. De veilingen Sint Annaland en Scherpenisse verwachten de aanvoer van Doré, Frieslander en waarschijnlijk de Eigenheimer. De opbrengst van het eerste kistje wordt geschonken aan een goed doel. Door het aanhoudend droge weer was het lange tijd onzeker of de veiling op deze datum wel doorgang kon vinden. Uiteindelijk kan de veiling toch dezelfde datum als in 2016 aanhouden.
Aanvoer
De aardappelen worden aangeboden in zwarte plastic kisten met een vulgewicht van 20 kilogram en later ook in 3 kilograms kartonnen doosjes voor de consumentmarkt. De aanvoer zal dinsdag 6 juni bekend worden gemaakt. Afgelopen jaar kwamen op de eerst veilingdag 1.800 kisten Dore, 350 kisten Premiere 350, 1500 kisten Frieslander, 100 kisten Eigenheimer en 50 kisten Bildtstar.
Meerwaarde
Alvantho staat voor ‘Alles van Tholen’ en is een samenwerking tussen de veiling van Sint Annaland en Scherpenisse. Het belangrijkste product voor Alvantho zijn de Zeeuwse kleiaardappelen. Alvantho creëert meerwaarde voor haar leden én voor haar klanten door deze kleiaardappelen onder juiste omstandigheden en op een duurzame wijze te telen.
Erkend streekproduct
De Alvantho aardappelen zijn gecertificeerd als “Erkend Streekproduct”. Daarnaast mogen deze aardappelen het keurmerk “Zeker Zeeuws Streekproduct” voeren omdat hun herkomst Tholen is en ze bovendien maatschappelijk verantwoord worden geteeld en verwerkt. Alvantho’ is de gezamenlijke merknaam van de veilingen Sint Annaland en Scherpenisse.
Afzet
Van het totale aanbod vindt circa 50 tot 55 procent van de aardappelen de weg naar de consument via de veilingklok. Het overige deel belandt uiteindelijk via bemiddeling op het bord van de consument. De bemiddelaar onderhoudt nauw gezette contacten met de kleinverpakkers zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten te vinden is. Dit kan pas als sprake van een huidvast product. Deze zijn pas leverbaar na 20 juni. De eerst partijen nieuwe aardappelen zijn nog niet huidvast.