Soja van Nederlandse teelt maakt in 2017 weer stap vooruit

Bij Agrifirm verwachten ze dat de productie per hectare van Nederlandse soja verder omhoog zal gaan in 2017. Telers zaaiden grotere percelen in, waardoor de rendementen oplopen. Grote percelen hebben minder kopakker. Telers telen dit jaar geen 3,5 hectare, maar het gemiddelde gaat naar 5,8 hectare. Daarbij komt dat het seizoen tot nu toe heel gunstig is voor soja.
Een andere verbetering is de verhoogde dosering van de symbiotische rhizobium-bacteriën op het zaad. Stikstofmest heeft geen zin op het gewas, want de bacterie helpt de plant de stikstof uit de lucht te binden en hij verdraagt geen stikstofmest. Actieve wortelknolletjes dragen bij aan de omvang van de oogst.
Rasontwikkeling
Bij het telen van soja in Nederland is de lengte van het seizoen een uitdaging. In het zuiden hebben de telers meer groeidagen, maar op het Oldambt is voorlopig alleen het snelle ras Adsoy geschikt. Agrifirm heeft enkele nieuwe rassen in onderzoek, maar die zijn vooral geschikt voor het zuiden van het land.
De afzet van de soja is gericht op humane voeding. Daarvoor is alleen de beste kwaliteit met het hoogste eiwitpercentage geschikt. Als dat percentage onder de 40 procent ligt is het geschikt als (GMO-vrij) veevoer. Voor veevoergebruik moet de soja gecrushd of getoast worden. In landen als Duitsland groeit de markt voor melk- en vlees waarin gentechvrij voer (GMO-vrij) gebruikt wordt.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Susan Rexwinkel, Jorg Tönjes