Let op: dek afvalhopen uien af vanwege risico valse meeldauw

'Afgelopen jaar zorgde valse meeldauw voor veel problemen in de uienteelt. De aantasting was fors, terwijl het pakket aan gewasbeschermingsmiddelen krap is', schrijft de BO Akkerbouw in een persbericht. De brancheorganisatie benadrukt dan ook het grote belang van het nemen van hygiënemaatregelen. De afdekplicht is een teeltvoorschrift. Deze voorschriften zijn door de akkerbouwsector zelf ingesteld en dragen bij aan het voorkomen en beheersen van ziekten en plagen.
Maatregelen
Uireka heeft in een brochure diverse maatregelen voor het beheersen van valse meeldauw opgetekend. De beheersing van de schimmelziekte is voornamelijk gericht op het voorkomen van systemische infecties. Een eerste stap die een teler kan nemen om het risico op valse meeldauw te verminderen, is het kijken naar de raskeuze. Er zijn geen absoluut resistente rassen, maar er zijn wel een aantal robuuste rassen waarbij de infectie minder optreedt. 'Echter deze resistentie is gebaseerd op 1 resistentiegen, daarom is het van belang om ook andere bestrijdingsmethodes te blijven toepassen', schrijft Uireka.
Bij de tweede stap attendeert Uireka telers die gebruik maken van plantmateriaal erop om te beginnen met ontsmet materiaal. 'Voor het desinfecteren van plantuien is een warm waterbehandeling (1 uur op 40 °C) of warme luchtbehandeling ( 24 uur, 41.5 °C, 90% RV) verplicht. Zaaizaad heeft geen behandeling nodig omdat er geen indicatie is dat Valse Meeldauw door zaad wordt verspreidt.
Daarna (stap drie) volgt het kiezen van de juiste bestrijdingsmomenten om de middelen die nog beschikbaar zijn, zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten. Een BOS kan hierbij helpen. Bij stap vier schrijft Uireka: 'Vervolgens zijn er enkele gangbare, en helemaal geen biologische, middelen beschikbaar die toegepast kunnen worden tijdens sporulatie.' Indien alle voorgaande maatregelen niet afdoende zijn volgt de laatste maatregel (stap vijf): het verwijderen en vernietigen van zieke planten. Hierbij is het van belang dat ziek materiaal zo snel mogelijk wordt verwijderd en goed wordt vernietigd. De folder van Uireka is hier te raadplegen.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: Brochure 'Bestrijdingsmogelijkheden'