Belgen vrezen vroege aardappelcontracten niet te kunnen volleveren

Probleem is dat veel aardappeltelers geconfronteerd werden met een bergeningsverbod zegt Guy Depraetere van ABS. Tegen vilt.be zegt hij te hopen op een redelijke oplossing. Sectorfederatie Belgapom verwees na een soortgelijke oproep van een Vlaams politicus naar de oplossingen die een aantal afnemers op eigen initiatief uitwerkten na het rampzalig verlopen seizoen 2016. Aardappeltelers vrezen opnieuw – na het opbrengstverlies door de wateroverlast in 2016 – dat ze het gelag zullen moeten betalen omdat ze de gecontracteerde kilo’s niet van hun velden zullen halen.
Overmacht
Het boerensyndicaat vindt dat zuur in de wetenschap dat de droogte overmacht was, en er weinig aan te doen was in regio’s waar een beregeningsverbod gold. Depraetere erkent dat telers hun handtekening hebben geplaatst onder de aardappelcontracten met leveringsplicht, “maar iedereen weet dat er geen inspraak is over de contractvoorwaarden. Ofwel teken je ofwel teel je aardappelen voor de vrije markt.” Een overmachtsclausule zoals in de contracten voor industriegroenten is niet voorzien omdat er voor aardappelen ook een vrije markt is, waar producenten in geval van nood de aardappelen (duur) kunnen bijkopen die ze zelf niet konden oogsten omdat de weersomstandigheden een normale opbrengst in de weg stonden. In de groenteteelt voor industriële verwerking bestaat zo’n vrije markt niet.
Risico
Toen Vlaams volksvertegenwoordiger Francesco Vanderjeugd (Open Vld) een open brief stuurde naar de groente- en aardappelverwerkende industrie met de vraag om landbouwers vanwege overmacht te ontzien, reageerde Belgapom met een verwijzing naar de goede voorbeelden uit 2016. “Gewezen worden op de verplichting om een gecontracteerd volume volledig te leveren, is een normaal risico dat bij de contractteelt hoort”, klonk het toen, “maar in 2016 hebben aardappelhandelaars en -verwerkers zich wel degelijk solidair getoond met de door wateroverlast getroffen telers.” In overleg zijn toen oplossingen uitgewerkt, zoals het spreiden van de ontbrekende volumes aardappelen over de eerstkomende jaren. Volgens Belgapom dient de industrie landbouwers er op te wijzen dat het risicovol is om een groot tonnage aardappelen per hectare te contracteren.