'Dit seizoen gaat als een speer'

Deze week staat voor Rob Meeuwissen uit Noord-Brabantse Gastel voornamelijk in het teken van aardappelen poten. De teler heeft inmiddels zo’n 85 hectare al in de grond zitten en hij heeft nog zo’n 20 hectare te gaan. Meeuwissen teelt rond de 100 hectare consumptieaardappelen en 7 hectare ATR-pootgoed. Fontane, Ivory Russet en Leonata (laatste jaar) vormen de hoofdmoot. Daarnaast bestaat het bouwplan uit uien (18 hectare), suikerbieten (10 hectare) en maïs (60 hectare).
„Het gaat zeer voorspoedig ten opzichte van vorig jaar. Als een speer”, vertelt Meeuwissen die zo weer het land op gaat om te poten. „De extreem lage stukken zijn nog wel vochtig, maar op de rest van de stukken kun je prima rijden.” De Noord-Brabantse akkerbouwer teelt op zandgrond. „Vorig jaar waren we op 30 juni nog aan het poten en hebben we veel kilo’s laten liggen. We haalden toen 40 tot 45 ton netto. Normaal moet 50 tot 55 ton gemiddeld wel lukken. Maar de omstandigheden zijn dit jaar veel beter. Het is nu alleen de vraag wat de prijzen gaan doen, gezien het mooie weer.”
Aanfrezen
De Walcherse teler Jaap Vos freest deze week de aardappelruggen aan. In totaal teelt hij 52 hectare consumptieaardappelen. „Het is vrij droog, maar het valt niet tegen. De poters liggen nog wel mooi vochtig. Twee weken geleden waren we klaar met poten.” De akkerbouwer heeft over de maand april slechts 11 millimeter regen gehad. „En in de maand maart was het zeker niet meer”, vertelt hij.
Vos teelt het ras Innovator. „We zijn voor dit ras wel aan de vroege kant. Als je niet oppast, zijn de aardappelen al zover ontwikkeld dat ze het bij warmte en droogte in de zomer laten weten. Als je ze wat later plant, dan komen ze wat makkelijker de zomer door. Maar de verleiding was nu zo groot om toch al in april te beginnen”, zegt Vos lachend.
De rest van het bouwplan bestaat uit suikerbieten en wintertarwe. Van de 33 hectare suikerbieten, ligt bij zo’n 1/3e het zaad nog droog. „Maar een deel van het zaad zal nog wel opkomen. Je staat er vaak van te kijken wat er nog opkomt. Je zaait ongeveer 100.000 zaden op een hectare. Als je uiteindelijk 50.000 planten erop hebt staan, kun je nog een goede opbrengst halen.”
De akkerbouwer omschrijft de start van dit teeltseizoen als ‘extreem vroeg’. „Vorig jaar was alles gemiddeld twee maanden later en waren we 15 jun pas klaar, maar dat is uiteindelijk ook goed gekomen.”

Overzaai
Voor akkerbouwer Jan Blitterswijk uit Biddinghuizen stond er deze week een minder leuke klus op het programma. Hij moest een stuk suikerbieten overzaaien als gevolg van vraatschade door emelten. „Ik zaai de delen over die het slechtst zijn. Het gaat in totaal om zo'n 2 hectare, maar op de rest van het perceel is ook niet heel mooi. In totaal is het stuk 15 hectare.”, vertelt de akkerbouwer. Begin deze week zijn de emelten op het desbetreffende perceel zich gaan verpoppen. „Dat is voor mij een signaal dat de schade niet meer zal toenemen en ik kon starten met overzaaien.” Maar de bietenpercelen die geen schade hebben, doen het prima”, sluit de teler positief af.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Jaap Vos, Jan Blitterswijk