Animo voor zilte teelten wordt in kaart gebracht

Bescheiden areaal
Verschillende gebieden in Zeeland kennen een hoog zoutwater gehalte waardoor gronden verzilten. “De omvang van het areaal is heel lastige in te schatten”, zegt Cor van Oers. Hij is adviseur van Team Akkerbouw Zuidwest van Delphy. Hij wijst er op dat de provincie een actering heeft uitgevoerd. Het gaat om grond die door de stijgende zeespiegel in de toekomst een risico is. Zilt water bevat 1 tot 30 gram zout per liter.
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die zout water kan bieden binnen de landbouw (zilte landbouw). Dit moet mogelijkheden bieden om voedsel te produceren op voorheen onbruikbare bodem. In Zeeland worden op binnendijkse percelen al zilte groenten geteeld, zoals lamsoor, zeekraal, schorrekruid en zeekool. Het totale areaal is volgens Van Oers zeer beperkt. “Ik schat dat dit bij elkaar 10-15 hectare is.”
Kansrijke teelten
Een aantal akkerbouwgewassen lijkt beter bestand tegen zilte omstandigheden zoals uien, aardappelen, knolselderij, bieten, quinoa en asperges waardoor zij kunnen groeien in meer zilte omstandigheden. Op dit moment zijn er nog niet van elk van deze gewassen zilt-resistente rassen. “Voor bieten zal dat lukken, voor aardappelen is dat beperkt maar er zijn wel rassen die tegen het zout kunnen. Bij uien staat het nog in de kinderschoenen.”
Zilte effecten
De zilte omstandigheden zijn niet optimaal voor hoge producties, van welk gewas dan ook. “Bij sommige rassen aardappelen is er nog een redelijke groei mogelijk, bij uien houdt dat al snel op. Daar kan mogelijk door veredeling wel wat aan gedaan worden”, stelt Cor van Oers. Binnen het project is niet naar bieten gekeken maar het bekend dat deze wel zouttolerant zijn. “We kennen bijvoorbeeld de strandbiet, een biet die in duinen en schorren groeit.” Gewassen die in een zilt milieu groeien, groeien volgens de adviseur wat compacter. “Sommige alternatieve graansoorten zoals sorghum en quinoa gedijen goed.”
Specifieke markt
Binnen het project kijkt Delphy vooral naar (teelt)technische aspecten, terwijl ZLTO zich meer richt op de marktkansen. Samen proberen de partners een business model te ontwikkelen.
De vermarkting van zilte groenten en akkerbouwgewassen staat pas aan het begin. De enquête brengt mogelijk al wat meer duidelijkheid. “ Kijkend naar de echte zilte groenten die we bekeken hebben, zoals zeevenkel en oesterblad, lijkt het uit te komen bij een zeer specifieke markt waar bepaalde horeca erg in geïnteresseerd is.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: WUR