Nog geen stagnatie in export van pootaardappelen

Oogst nog niet halfweg
Voor de grote regenperiode had HZPC ongeveer één derde van de oogst binnen. “Dat ligt onder redelijke condities achter de planken. Als het droog genoeg is, gaat het op export”, zegt directeur Gerard Backx. Anders is het met de overige percelen poortaardappelen, waar de regen langdurig spelbreker was. “Het is nu droog. Ik hoop dat er snel weer gerooid kan worden. Dat zal op de lichtere gronden al snel kunnen.”
Ook Jan van Hoogen, algemeen directeur van Agrico, schat dat 40 procent van de oogst van het land is. “Maar dat was drie weken geleden ook al zo. We hopen dat er eind van de week, begin volgende week weer wordt gerooid. Als de weersvoorspellingen kloppen kunnen we anderhalve week volle bak aan de slag.”
Bij The Potato Company in Emmeloord was 30 tot 40 procent gerooid tot de regen de rooiers van het land hield. “In het zuidwesten zijn de boeren vandaag weer begonnen met rooien. Ook in Friesland is dat het geval, met aangepaste machines”, zegt directeur Gaby Stet. “Hier in de polder kunnen ze op de lichtere gronden morgen of overmorgen aan de slag.”
Schade nog niet duidelijk
Hoeveel percelen er zijn waar de pootaardappelen schade hebben opgelopen, daar heeft Gerard Backx geen beeld van. “Dat kan meevallen want pootaardappelen worden meestal geteeld op goed afwaterende percelen. Maar als er in no time heel veel water over een perceel is gegaan, dan kan dat schade geven.”
Collega Stet van The Potato Company heeft eveneens meldingen ontvangen van percelen met waterschade, zoals minder goed gedraineerde percelen. “Boeren zullen bij het inschuren de goede aardappelen uitsorteren. En dan zoveel mogelijk drogen.”
Jan van Hoogen heeft ook met eigen ogen gezien dat veel percelen langere tijd onder water hebben gestaan. “Dat kan gevolgen hebben, zelfs als het water weg is. Want de dagen zijn korter en dan duurt het langer voor het gewas droog is.”
Minder aan de maat
Volgens Agrico-directeur Jan van Hoogen is het pootgoed iets grover dan vorig jaar. In veel teeltgebieden in het noorden wordt schrurft aangetroffen, in tegenstelling tot de polders waar hij spreekt over ‘prima kwaliteit’.
“In kilo’s is de opbrengst goed. Maar in de maat hebben we minder pootgoed ”, zegt Gaby Stet over de vóór de regenperiode binnengehaalde partijen. Ook hij wijst erop dat schurft een oorzaak is.
Collega Backx noemt de opbrengst van de vroeg geoogste pootaardappelen ‘matig’. “Die ligt onder het meerjarig gemiddelde. Dat zien we ook bij de vroege tafelaardappelen”, zegt de directeur van HZPC. Hij verwacht de opbrengst van pootaardappelen die relatief laat zijn gepoot, dichter bij het meerjarig gemiddelde zullen uitkomen.
De droogte in de voorzomer heeft de kwaliteit van de pootaardappelen geen goed gedaan. Met name bij de knolzetting heeft dit schurft gegeven.
Afwaardering van partijen
De Nedelandse Algemene Keuringsdienst (NAK) heeft intussen ruim 7.000 monsters genomen. Dit is, naar verwachting 31 procent van het totaal te onderzoeken aantal knollen. De helft daarvan is daadwerkelijk onderzocht. NAK verwacht dat de regenval van afgelopen week geen vertraging oplevert voor de voortgang van de nacontrole. Het verlagingspercentage is gelijk aan vorige week en staat nu op 19,5 procent. Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg dit slechts 7,8 procent.
Gaby Stet en Gerard Backx wijzen op de afwaardering van de NAK. Het ziet er voor de nog binnen te halen oogst niet florissant uit. “We moeten kijken wat we hebben en wat we overhouden”, zegt Stet. “Er is geen reden om paniek te schoppen.”
Export gaat door
Backx erkent dat de afwaardering invloed heeft op de export naar landen die de hoogste kwaliteit eisen.” Partijen moeten worden herschikt. “Het is nog geen probleem, maar niet iedereen krijgt wat hij wenst. Het is een kwestie van passen en meten, maar dat is ons vak.”
Er zijn landen waar nu al pootaardappelen worden gevraagd, zo heeft Agrico een grote vraag uit Bangla Desh. Om aan de vraag te voldoen, gaan partijen met de voor de regenperiode geoogste aardappelen op export. Partijen aardappelen die nu worden gerooid, zijn daar nog niet klaar voor. “Na het inschuren moeten die partijen worden gedroogd en uitgehard”, zegt Jan van Hoogen. Rot moet er niet in zitten, dus worden de partijen stuk voor stuk geïnspecteerd. “Dat betekent veel extra werk de komende zes weken.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer