NVWA vindt 33 procent onjuist middelengebruik nog te veel

Van de 72 onaangekondigde inspecties in 2024 waren er 47 akkoord en 25 niet akkoord. 67 procent gebruikt de middelen dus wel op de juiste manier. Dit nalevingspercentage komt overeen met 2023, toen dit 68 procent was. In 2022 was dit percentage met 76 procent hoger.
33 procent deed dit vorig jaar niet. 'De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen door telers is opnieuw niet verbeterd', concludeert de NVWA over de cijfers van 2024.
In sierteelt meeste overtredingen
Uitgesplitst per sector, zijn in de sierteelt procentueel de meeste inspecties als niet-akkoord aangemerkt. Van de 8 controles, zijn er 5 niet goed bevonden. Dit komt neer op 62,5 procent. Daarna volgen de fruiteelt (9 van de 17 niet akkoord, 53 procent), groenteteelt (1 van de 3 niet akkoord, 33 procent) de akkerbouw (8 van de 25 niet akkoord, 32 procent) en bloembollenteelt (1 van de 17 inspecties niet akkoord, 5 procent). Daarnaast zijn ook 2 inspecties bij loonwerkers uitgevoerd. Hiervan is bij 1 inspectie (50 procent) een overtreding vastgesteld.
Bij 25 inspecties is er dus een overtreding vastgesteld. Bij 21 daarvan is er een rapport van bevindingen opgemaakt. Op basis hiervan kan een boete of andere maatregel worden opgelegd. De NVWA maakt in het inspectierapport niet duidelijk of dat daadwerkelijk is gebeurd. Daarnaast zijn 3 schriftelijke waarschuwingen gegeven en is er bij 2 inspecties enkel een mondelinge waarschuwing gegeven.
Type overtredingen
Hoewel de NVWA wel een uitsplitsing heeft gemaakt van het aantal goedgekeurde en niet-goedgekeurde inspecties, kan het op verzoek van de redactie van Akkerwijzer geen overzicht geven welke overtredingen per sector zijn vastgesteld.
In het algemeen ziet de overheidsinstantie het vaakst dat het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) is overtreden. Dit houdt in dat er niet altijd gebruik werd gemaakt van een kantdop en/of niet op elk moment de juiste driftreducerende spuitdop is gebruikt. Ook was de ingezette spuittechniek in sommige gevallen onvoldoende en werd er niet gebruik gemaakt van een overkapte rijenspuit.
Verder constateerde de NVWA overtredingen bij het gebruik van bepaalde middelen. Bij de meeste overtredingen in deze categorie werd er niet voldaan aan de driftreducerende eisen. Ook werden middelen gebruikt die niet in Nederland zijn toegestaan.
Verder kwam de NVWA in de praktijk tegen dat de teler geen bewijs van vakbekwaamheid had, er niet werd voldaan aan de keuringsplicht van de toedieningsapparatuur en werd er enkele keren niet voldaan aan de zorgplicht. Dit houdt in dat er niet zorgvuldig genoeg is omgegaan met de middelen.
Advies
Omdat de NVWA net als afgelopen jaren voornamelijk fouten zag bij de toepassingen van driftreducerende technieken en het verkeerd gebruik van kantdoppen, adviseert het om goed op te letten voordat het desbetreffende middel ingezet gaat worden. 'Neem het etiket van het desbetreffende product door, check de spuitapparatuur en stel deze goed in. Het is mogelijk de zelfinspectietool van de NVWA te raadplegen om zelf snel en gemakkelijk te checken waar op gelet moet worden tijdens het gebruik van middelen', schrijft de instantie.
Minder inspecties, dezelfde nalevingspercentages?
Opvallend aan het inspectierapport en de berichtgeving van de NVWA is de vergelijking tussen de nalevingspercentages met voorgaande jaren.
In 2024 werden er 72 inspecties uitgevoerd, terwijl dit in er 2023 in totaal 114 waren en drie jaar geleden 154. In het persbericht wordt de conclusie getrokken dat de naleving minder is ten opzichte van voorgaande jaren, terwijl er toen wel meer inspecties waren.
De NVWA is nagevraagd hoe dit precies zit.