Transportband Suiker Unie Vierverlaten voor tweede maal geknapt

Van 4 tot 6 oktober, van woensdagochtend tot vrijdagavond, stond de bietenverwerking en –aanvoer eveneens stil doordat de transportband was gesprongen. Het gaat om een zeer zware, uit meerdere lagen ijzer bestaande enkele band, die vuile bieten vanaf het losperron tweehonderd meter omhoog brengt naar de wastrommel en snijmolens. Op de transportband worden grote krachten uitgeoefend.
Meer dan tien jaar
Namens Suiker Unie zei Rick Gengler tijdens de vorige storing dat de transportband weliswaar meer dan tien jaar oud is, maar voor aanvang van de campagne nog niet aan vervanging toe leek. Het is fabrieksbeleid om alle onderdelen binnen het productieproces zeer goed te onderhouden en vroegtijdig te vervangen, aldus Gengler.
Aan de ‘achterkant’ van het productieproces wordt de fabriek wel draaiende gehouden, met diksap uit de opslag. Dit is normaal gesproken bedoeld om suiker te produceren in de stille tijd, nadat de campagne is beëindigd. De suikerproductie wordt doorgezet omdat er bij een langdurige storing anders door vastklevend suiker grote problemen ontstaan bij het heropstarten.
Spangewicht omlaag
Om de band te kunnen repareren, moet de overkapping erboven opnieuw worden verwijderd. Alle bieten op de transportband (een hoeveelheid van dezelfde omvang als de inhoud van drie bietenauto’s) moet handmatig worden weggeschept. Vervolgens wordt het kapotte deel verwijderd. Het spangewicht wordt opnieuw iets verder omlaag gebracht, waarna de delen met kranen weer naar elkaar toe worden getrokken. Het metalen vlechtwerk van de banden moet opnieuw met elkaar worden verbonden, waarna de reparatie wordt gevulkaniseerd (in rubber gegoten). Hiervoor is een speciaal apparaat nodig, dat werkt als een groot ‘tosti-ijzer’ en de vorige keer uit België moest komen.
Grote schadepost
De beide storingen kosten Suiker Unie veel geld. Hoeveel precies, is nog niet bekend. Zeer waarschijnlijk zal de campagne nu langer duren dan gepland, hoewel dit volgens plantmanager Van der Weg niet met zekerheid kan worden gezegd. “De lengte van de campagne hangt uiteraard ook af van de totale hoeveelheid aangevoerde suikerbieten.” Ook over de exacte oorzaak van de eerste storing kon begin vorige week nog niets met zekerheid worden gecommuniceerd. Naar verluidt zou die zijn veroorzaakt door een metalen staaf tussen de aangevoerde bieten, maar dit werd door Gengler weersproken.
Vervanging Dinteloord
Er zit logischerwijs een grens aan het aantal keren, dat de band gerepareerd kan worden. Door het weghalen van het kapotte deel wordt de opvoerband immers steeds iets ingekort. Het spangewicht kan omlaag worden gebracht om dit op te vangen, maar dit zal een beperkt aantal keren mogelijk zijn. Vervanging van de band zal tijdens de campagne hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Niemand heeft een dergelijk zware en lange transportband liggen, die zal speciaal besteld moeten worden en daar zit een levertijd op. De opvoerband bij de zusterfabriek in Dinteloord zou eerder dit jaar uit voorzorg zijn vervangen. Helaas voor Suiker Unie Vierverlaten bleek de ‘oude’ band al voor de start van de campagne te zijn afgevoerd, aldus een bron binnen de fabriek.
Lees ook: Suiker Unie Vierverlaten: na herstart weer snel op volle capaciteit
Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Ruth van Schriek