Oogst van uien deze week wel klaar

Bij pakstation Monie in Nieuwdorp (Zeeland) worden vandaag de laatste partijen van de vaste klanten binnengereden. “Mogelijk dat er nog een aantal telers met overschot zit, dan kan dat er nog bij komen”, zegt Erik Moerdijk. Hoewel de oogst is de laatste weken moeizaam is verlopen door de kortere dagen en geringere kansen om op het land te drogen, is Moerdijk niet ontevreden over de uien die binnen zijn.
Ook Leon van Meir van Van Meir Onions in het West-Brabantse Steenbergen meldt dat de uienoogst in het zuidwesten van het land nagenoeg binnen is. Ook bij de telers in België schiet het goed op. “Ik schat dat daar nog 15 procent moet worden geoogst.
Ook in de noordelijke teeltgebieden zijn de uien bijna van het land. “Ik denk dat hier midden van de week de laatste percelen worden geoogst”, zegt Erik Waterman van Waterman Onions in Emmeloord. Een enkel perceel kan even blijven liggen, omdat akkerbouwers daar prioriteit geven aan het binnenhalen van hun pootaardappelen. Waterman wijst er wel op dat er weinig drooguren zijn op een dag. “ ’s Morgens blijft de dauw lang hangen. En als het dan ook nog weinig waait, droogt het niet snel.” Ook hij heeft gezien dat de telers de oogsturen deze dagen dan wat ‘oprekken’ door vroeger te beginnen en later te stoppen met inschuren.
Kwaliteit is afwachten
Volgens Erik Waterman valt de kwaliteit hem niet tegen, zelfs niet bij partijen die langer op het land hebben gelegen. “De kleur hoeft er niet persé onder te lijden als je wat langer wacht met het inschuren”, stelt hij. Hij spreekt over een indicatie. “Na het droger, over een week of drie, vier, kunnen we de meetlat er langs leggen.” Hij is ook benieuwd naar de kwaliteit van de uien die door de omstandigheden langer op het land hebben gelegen.
Omdat veel telers de afgelopen droge dagen maximaal hebben aangegrepen om uien van het land te halen, is de kleur van de verse uien ‘iets minder’ zegt Erik Moerdijk van handelshuis Monie. Ook hij heeft vastgesteld dat telers vroeger op de dag zijn begonnen en langer zijn doorgegaan, om de uien zeker binnen te halen.” Dat heeft invloed op de kleur.” Toch denkt hij dat in de bewaring dit nog kan bijtrekken. “Als de buitenste schillen iets loslaten, dan kan het nog best meevallen.”
Over de kwaliteit van de uien die bij Van Meir in opslag liggen, daar heeft Leon van Meir nog geen goed beeld van. “De buitendienst heeft de uien op het land beoordeeld. Dan praat je over sortering, de kleur van de schil en eventuele ziektes. Over veertien dagen wordt van elke afzonderlijke partij een rapport opgemaakt. Dan weten we meer.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Sander Huijsmans