Wiersma verruimt voorwaarden stikstofdifferentiatie niet

Wiersma schrijft in haar antwoorden op de vragen van Grinwis dat zij niet bereid is om de opbrengsten van teeltjaar 2024 buiten beschouwing te laten als het gaat om stikstofdifferentiatie. Ook mogen telers niet met een gemiddelde van de drie jaren rekenen.
Wiersma: ‘[…] De weersomstandigheden in 2024 hebben er waarschijnlijk toe geleid dat de gewassen niet de volledige stikstofgift hebben opgenomen, waardoor het risico op nitraatuitspoeling is toegenomen. Het toepassen van stikstofdifferentiatie in 2025 leidt in dat geval tot een hoger milieurisico. Ook een alternatieve voorwaarde, door te rekenen met een gemiddelde van de afgelopen drie jaar, zou tot een hoger risico op nitraatuitspoeling leiden. Immers, in de jaren waarin geen bovengemiddelde opbrengst wordt gerealiseerd, is er een verhoogd risico op uitspoeling.’
Stikstofgebruiksruimte
Grinwis vroeg de minister ook of zij zich er bewust van is dat op bedrijven de stikstofgebruiksruimte afneemt door lagere normen in NV-gebieden en de beperkte stikstofgebruiksnorm voor groenbemesters. ‘En dat dit gevolgen heeft voor een goede bemestingsstrategie en voldoende stikstofruimte om tot een goede opbrengst te komen?’ Hij vervolgt: ‘Bent u zich ervan bewust dat de stikstofdifferentiatie een belangrijke regeling voor akkerbouwers is om tot betere productkwaliteit en hogere opbrengstresultaten te komen?’ Hij wil derhalve ook van Wiersma weten of zij de voorwaarden voor deze regeling gaat verruimen.
De landbouwminister geeft echter aan dat zij niet voornemens is om dit te doen. Ze schrijft: ‘Ik realiseer me dat de lagere stikstofgebruiksnormen een grote impact hebben op de agrarische bedrijfspraktijk. De mogelijkheid om gebruik te maken van de uitzondering voor stikstofdifferentiatie is echter alleen bedoeld voor telers die gedurende meerdere jaren hogere opbrengsten dan gemiddeld realiseren. In deze gevallen hebben gewassen immers aangetoond dat zij meer stikstof kunnen opnemen. Deze regeling betreft een verruiming op de algemene regel en biedt enige ruimte binnen dat algemene kader zonder dat met de uitzondering onoverkomelijke risico’s voor de waterkwaliteit ontstaan […].'
Stikstofdifferentiatie
Telers op kleigrond die de afgelopen drie jaar hogere opbrengsten met suikerbieten, tarwe, gerst of aardappelen hadden, kunnen zich aanmelden voor stikstofdifferentiatie. Dit kan van 1 januari tot en met 15 mei op Mijn RVO. Telers mogen dan extra stikstof per hectare van het desbetreffende gewas aanvoeren. Elk van de drie jaren een bovengemiddelde opbrengst zijn behaald. Een gemiddelde uitrekenen is niet toegestaan.
- Suikerbieten, 75 ton: 15 kg
- Wintertarwe, 9 ton: 15 kg
- Zomertarwe, 8 ton: 20 kg
- Wintergerst, 9 ton: 20 kg
- Zomergerst, 7 ton: 30 kg
- Aardappelen, 50 ton: 30 kg
Wanneer de gemiddelde gewasopbrengst in 2024 lager is dan het vastgestelde minimum aantal ton per hectare, betekent dat dat een bedrijf pas in 2028 weer in aanmerking kan komen voor stikstofdifferentiatie.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Ruth van Schriek