Exirel krijgt tijdelijke vrijstelling voor beheersing bladluizen in suikerbietenteelt

‘Exirel biedt in de bietenteelt een noodzakelijke optie voor de bescherming tegen bladluizen ter beheersing van vergelingsziekte. Vanwege de weersomstandigheden is er dit teeltjaar een sterk verhoogd risico op bladluis’, schrijft Cosun Beet Company. De vrijstelling voor gebruik van Exirel is tot 15 juli 2025 verleend.
Voorwaarden
Om het middel te mogen toepassen, moet er aan diverse voorwaarden worden voldaan. Exirel (0,5 L/ha) heeft cyantraniliprole als werkzame stof. ‘Het middel, maar ook de werkzame stof, mag maximaal 1 keer per 2 jaar worden toegepast. Heeft u dit middel of een ander middel met cyantraniliprole (Benevia, Minecto One, Verimark, Lumiderm VG of Inter Cyantril OD) vorig jaar op het perceel toegepast, dan kunt u het dit jaar niet meer in suikerbieten toepassen’, is te lezen op de site van het IRS.
Daarnaast geldt dat het middel niet toegepast mag worden op percelen in grondwaterbeschermingsgebieden. ‘Telers in deze gebieden kunnen tot het tienbladstadium (maar niet later dan 1 juni) gebruik maken van een middel op basis van de werkzame stof flonicamid (Teppeki, Afinto of Inter Peki WG)’, aldus het IRS. Ook Exirel mag niet gespoten worden op in bloei staande gewassen om bijen en andere bestuivende insecten te beschermen.
Het IRS adviseert om Exirel (0,5 L/ha) te combineren met 2 liter plantaardige olie (onder andere Actirob of Robbester).
Bij de toepassing dient op het gehele perceel gebruik te worden gemaakt van een techniek uit de klasse DRT95 in combinatie met een teeltvrijezone van tenminste 275 centimeter gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of de laatste plant in de rij tot aan de insteek van de sloot of de perceelgrens. Of van een techniek uit de klasse DRT97,5, in combinatie met een teeltvrije zone van tenminste 175 centimeter gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij of laatste plant in de rij tot aan de insteek van de sloot of perceelgrens.
Gecontroleerde distributie
Gecontroleerde distributie is nieuw voor de bietenteelt. De werkwijze voor de controleerde distributie van Exirel zal op korte termijn worden opgezet onder regie van de Stichting Certificatie Distributie in Gewasbeschermingsmiddelen (CDG). Het IRS laat weten dat een teler in ieder geval de volgende informatie moet aanleveren:
- het SKL-keuringsrapport van de te gebruiken spuitapparatuur. Dit rapport mag niet ouder zijn dan 3 jaar. Voor spuitapparatuur jonger dan 3 jaar, dient het aanschafbewijs te worden aangeleverd;
- een ondertekende eigenverklaring, waarin verklaard wordt dat het te behandelen perceel beschikt over een teeltvrije zone van:
- tenminste 275 centimeter indien gebruik wordt gemaakt van een techniek van de klasse DRT95;
- tenminste 175 centimeter indien gebruik wordt gemaakt van een techniek van de klasse DRT97,5.
Actuele bladluissituatie
De schadedrempel van groene bladluizen is voor de eerste keer dit seizoen overschreden op diverse bietenpercelen in de gebieden Midden-Brabant Zuid, De Kempen, Friesland klei en op Texel. In de gebieden Betuwe/Bommelerwaard en Midden-Brabant klei is de schadedrempel voor de tweede keer overschreden. Dat meldt de bladluiswaarschuwingsdienst vandaag in een bericht.

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Natasja Beverloo
Bronnen: IRS, Cosun Beet Company