Insecticide aangetroffen in bio-peulvruchten: teler kan fluiten naar zijn geld
Caring Farmers roept politiek op tot maatregelen

Propamocarb is in Nederland alleen toegestaan in de gangbare aardappelteelt. Op aardappelen zijn residuen toe gestaan tot een maximum van 0,3 mg per kilo. Voor peulvruchten mag het middel niet worden gebruikt en is het limiet gesteld op 0,01 mg per kilo. Op de peulvruchten van de akkerbouwer werd 0,03 tot 0,06 mg per kilo propamocarb aangetroffen. Omdat de Maximale Residue Limiet (MRL) is overschreden is het product niet alleen afgekeurd voor de biologische markt, maar mag het ook gangbaar niet meer voor humane consumptie worden verkocht. Onduidelijk is nog, of het product wel tot veevoer verwerkt mag worden. Dit leidt tot verlies voor zowel teler als voor de ketenpartijen die klaar stonden om de oogst te verwerken tot vleesvervangers.
Verlies nemen
De teler uit Groningen moet zijn verlies nemen en kan niemand hiervoor aansprakelijk stellen. Het is onmogelijk te bewijzen waar de residuen precies van afkomstig zijn. En bij eventueel aansprakelijk stellen, wordt de burenrelatie op het spel gezet.
Oproep tot verscherping wetgeving
Caring Farmers, geeft aan dat biologische boeren vaak ‘extra de pineut’ zijn door het middelen gebruik van hun gangbare collega’s omdat biologische teelten vaker worden getest. Namens 400 aangesloten boeren roept zij de politiek op om de spuitnormen (voor in ieder geval) propamocarb te verlagen, zodat alle boeren in de omgeving veilig gewassen kunnen telen en afzetten. Ook wil Caring Farmers dat in de debatten over bufferzones rondom intensieve teelten om natuur en omwonenden te beschermen, ook bufferzones rondom biologische teelten mee wordt genomen.
Onderzoek naar residuen
Wanneer in een biologisch product een residu wordt gevonden van een chemisch-synthetisch gewasbeschermingsmiddel zijn biologische boeren verplicht om onderzoek te doen naar de bron van de contaminatie. Als er na het eigen onderzoek twijfel bestaat over de bio-status van het product, moet het bedrijf een melding doen aan Skal. Skal zal de oorzaak onderzoeken en neem een besluit of het product nog als biologisch verkocht mag worden.
Reactie landbouwminister tijdens gewasbeschermingsmiddelendebat
Landbouwminister Femke Wiersma gaf donderdagavond tijdens het debat over gewasbeschermingsmiddelen van de commissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aan dat verwaaiing volgens haar niet de oorzaak kan zijn van de afkeuring van biologische peulvruchten. Skal controleert volgens de minister namelijk of stoffen uit een ander perceel kunnen verwaaien. „Skal deelt een afkeuring alleen uit op aantoonbare verwijtbaarheid van de teler zelf." Wiersma gaf nog wel aan dat verwaaiing van middelen altijd moet worden voorkomen. Ze wil verder niet ingaan op individuele gevallen.