Vanaf 1 juni controle op knolcyperus

‘Knolcyperus is een hardnekkig onkruid dat grote schade kan veroorzaken. Om de vermeerdering en verspreiding van knolcyperus te voorkomen, zijn voor telers verbodsbepalingen, maatregelen en (overige) verplichtingen opgenomen in de regeling Plantgezondheid. Met als doel om problemen bij de export van teeltmateriaal te voorkomen’, schrijft Naktuinbouw.
Lees hier het artikel '‘Lichtzinnigheid over knolcyperus is het grootste gevaar’
Dwangsom
De NAK is bevoegd om teeltverboden op te leggen en te controleren of deze worden nageleefd. Wanneer een overtreding wordt vastgesteld, kan een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd.
Wanneer knolcyperus op een perceel officieel is vastgesteld, wordt eerst de besmetting nauwkeurig gelokaliseerd en in kaart gebracht. Er wordt rond de besmette plek een bufferzone van minimaal 10 meter aangehouden. Er ontstaat hierdoor een rechthoek van ten minste 20 x 20 meter. In specifieke gevallen kan een aangepaste buffer worden toegepast, meldt Naktuinbouw.
Een algeheel teeltverbod kan worden opgelegd wanneer een perceel meerdere besmettingen kent en als gevolg heeft dat daardoor geen praktische teelt mogelijk is.
‘Een teeltverbod geldt voor minimaal drie jaar en kan worden opgeheven door een goede bestrijding van Cyperus esculentus. Bij een teeltverbod geldt automatisch een bestrijdingsplicht. De NAK is hiervoor aangewezen als toezichthouder en kan na goed uitvoeren van de bestrijding het teeltverbod opheffen’, aldus Naktuinbouw.
Bekijke hier de video 'Speurhonden jagen op knolcyperus'
Beeld: Fenneke Wiepkema
Bron: Naktuinbouw