
Druppelirrigatie en fertigatie
Fotoserie: Uien telen met precisie: ‘Je krijgt meer inzicht in wat een ui nodig heeft’

Hoe werkt gerichter water en meststoffen toedienen?
Het systeem werkt met druppelslangen die direct in de wortelzone van het gewas liggen. Daardoor kunnen water én meststoffen heel gericht worden toegediend. “Als teler kom je veel meer aan het stuur van je teelt te zitten,” zegt Kees Overheul, Technisch Conceptmanager Gewasmanagement bij Agrifirm. “Je wacht niet tot het gewas stress heeft, maar handelt preventief.”
Dankzij data weet je wanneer actie nodig is. Dat zorgt voor stabiele groei én efficiënter gebruik van meststoffen. “Bij bemesting bovenop de grond loop je het risico dat stikstof vervluchtigt als het niet inregent. Met fertigatie voorkom je die verliezen,” aldus Overheul.
Thijs Jan merkte het voordeel van data bij de bolling: “Normaal geef ik 15 millimeter per week. Maar nu vroeg de ui soms wel 3 tot 4 millimeter per dag. Dan moet je dus veel sneller bijsturen.” Daarbij is hij nu minder bang om te beregenen in die gevoelige fase: “Bij de bolling ben je doorgaans voorzichtig met beregenen: te veel water en dan kan de valse meeldauw de kop op steken en in een paar dagen het gewas afsterven. Met druppelirrigatie blijft het blad droog en is de kans op schimmels een stuk kleiner.”
Hoeveel werk is het systeem?
Sommige telers denken dat het systeem veel extra werk oplevert, maar volgens Thijs Jan valt dat mee: “Er werd geroepen dat ik me dat jaar niet zou vervelen. Maar met twee man hadden we het in twee dagen aangelegd.” De grootste uitdaging zat in het omgaan met de data en instellingen. “Vooral bij de bemesting heb je echt begeleiding nodig. Die kennis heb je zelf niet als je net begint.”
Inmiddels kijkt hij elke ochtend op het dashboard en volgt hij het irrigatiesysteem via zijn telefoon. “Het is echt verrassend wat je ziet over de invloed van het weer op je gewas. Ik gebruik het als ondersteuning – het helpt me betere beslissingen te nemen,” zegt Thijs Jan, om daar direct aan toe te voegen:
“Je blijft altijd zelf boer.”
Thijs Jan Hoving
Starten met druppelirrigatie en fertigatie
Veel telers stappen in met begeleiding van een specialist – iets wat ook Kees Overheul sterk aanbeveelt. “Het vraagt een andere manier van denken. Daarom bieden we een totaal teeltconcept aan: van aanleg tot bemestingsadvies, vochtmodellen en monitoring. Je bepaalt zelf hoe compleet je het maakt.”
Thijs Jan begon bewust klein, met 5,5 hectare, om ervaring op te doen en het verschil te zien met haspelberegening. De pompunit is al voorbereid op uitbreiding. “Eén jaar zegt nog niets. Maar het gevoel dat ik vooraf had, is er nog steeds: dit kan meer tonnen uien opleveren én uien van betere kwaliteit – dus meer opbrengst.”
Tekst: Marloes ten Oever
Beeld: Ellen Meinen