
Precisielandbouw: 'Kleinschalig boeren op grote schaal'

Familie Straver keerde in 1980 terug uit de polder en ging in het Land van Heusden en Altena grote teelten doen zoals suikerbieten, consumptieaardappelen en graan. Daarnaast koos het bedrijf voor intensievere teelten en vollegrondsgroenten als uien, knolselderij, rode, witte en savooiekool. „We leveren groente aan de Hak-fabriek van percelen die allemaal op maximaal 10 kilometer afstand daarvan liggen.”
Straver sprak bij de laatste masterclass TopBodem voor het gezelschap van deelnemende boeren en bedrijven. Goede zorg voor de bodem en rekening houden met de klimaatverandering lijkt een belangrijke zaak op het bedrijf, volgens Johannes Straver. „Veel water is onze grootste bedreiging. Wij zijn daar zelf al jaren mee bezig. We zijn in enkele jaren een paar keer 'verzopen' of ondervonden de grote gevolgen van hevige regenval. Mijn vader kocht ook al de betere percelen in de omgeving.”
Voor de familie is het belangrijk de percelen goed vlak te leggen, goed te draineren en de voorbereidingen van ieder seizoen beginnen daarom al voor de teelt. Precisie helpt het bedrijf de percelen goed neer te leggen, goed in te delen en goed te kunnen schoffelen. „Wat ons betreft bepalen de sloten niet alleen wat een perceel is.”
Verschillen binnen percelen
Straver leerde in de vier jaar dat hij bij Agrometius werkte hoe hij percelen kon verdelen op basis van bodemeigenschappen. Als voorbeeld toont hij een perceel dat duidelijk een blok heeft met een zwaardere, 37 procent afslibbare, en een lichtere, 19 procent afslibbare bodem. Door de delen van het perceel afzonderlijk te behandelen en de teelthandelingen aan te passen aan de bodemverschillen haalt het bedrijf een beter rendement.
Bij de grondverbetering en bij diepploegen gebruikt Straver ook de kennis van verschillen in de grond. De akkerbouwers voorkómen dat ze bij het kilveren verschillen krijgen door zand boven te werken en klei weg te schuiven. Door klei en grof zand uit te wisselen wordt de structuur egaler op een vlakker perceel.
Opbrengst meten
Opbrengstmetingen op de combine en op de aardappelrooier geven informatie over de potentie van perceeldelen. „We proberen de relatie tussen graanopbrengst en bodemeigenschappen te analyseren. In 2018 gaan we daarvan gebruik maken en variëren in plantafstand. We kunnen verder kiezen voor wat meer organische mest op een moeilijke plek en wat meer kunstmest op een goede plek. Voor de toekomst denk ik aan structurele bodemverbetering met deze kennis.”
De reden dat Straver juist mogelijkheden ziet voor plaatsspecifiek werken op grote bedrijven is dat die bedrijven kunnen investeren in precisietechniek. Door met taakkaarten de werkzaamheden te automatisering is het mogelijk voor elke medewerker de plaatsspecifieke taken uit te voeren.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes