'Brussel' wil hogere bijdragen van lidstaten voor landbouw

Wegens de nieuwe uitdagingen waarvoor de EU staat op het gebied van immigratie, de gemeenschappelijke veiligheid en defensie, zou de EU eigenlijk op de uitgaven moeten besparen, maar daar voelt de Commissie weinig of niets voor. Onder het motto 'meer doen met minder geld', zal de Commissie de lidstaten in de eerste helft van volgend jaar - en waarschijnlijk tegelijk met haar wetsvoorstellen voor de landbouwhervorming - een verhoging van de nationale afdrachten van de lidstaten aan Brussel voorstellen.
Gat van 14 miljard euro door Brexit
Hogan wees er ook op dat de Brexit alleen al een gat van 14 miljard euro in de EU-begroting zal slaan doordat de netto bijdrage van het Verenigd Koninkrijk wegvalt. Van verschillende lidstaten, waaronder Nederland, België en Denemarken is bekend dat zij een stijging van hun nationale bijdragen aan Brussel helemaal niet zien zitten.
Binnen het Commissieapparaat circuleert intussen een zogeheten “non-paper”, een niet voor de openbaarheid bestemd document zou je kunnen zeggen, dat geen prettige boodschap voor de boeren in Europa inhoudt. Volgens een van de daarin genoemde oplossingen voor de financiële problemen voor de Europese kas, zou het budget voor het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) met 30 procent worden verminderd. Dat kan alleen door zeer fors te snijden in de directe inkomenssteun.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Phil Hogan