Meest gelezen artikelen; juni 2017

Foto’s: Grote contrasten in hoeveelheid neerslag
Na de wekenlange droogte viel er eind juni eindelijk regen. Maar de contrasten tussen de regio’s waren groot: waar boeren in bepaalde gebieden tientallen millimeters hadden gehad, zaten anderen nog steeds te smachten om regen, zo lieten akkerbouwers op twitter weten. Volgens Weeronline was eind juni in het Friese Grouw 71 mm neerslag gevallen, in Heerde (GD) viel 70 mm. Ter vergelijking, normaal valt in heel juni gemiddeld over het land circa 68 mm. Akkerwijzer.nl plaatste een fotoserie van foto’s gemaakt door twitterende akkerbouwers.
Foto’s: Flinke schade in perceel uien na zomerstorm
De zomerstorm die begin juni over Nederland raasde, leidde plaatselijk tot flinke schade. In de uien van maatschap Van Eeden Petersman in Benthuizen was werkelijk elke ui geraakt: veel bladafslag, tot wel 80 tot 90 procent, was de inschatting van akkerbouwer Theo van Eeden Petersman. De uien van het ras Hytech en Hypark zijn verzekerd bij Vereinigte Hagel. ‘Gelukkig wel.’ Hoe het herstel van het gewas gedurende de rest van het groeiseizoen zou verlopen, was op dat moment afwachten voor de teler.
'Geen rupsen gebruiken met doel later van het land te zijn'
„Plaatjes met rupsbanden in de blubber suggereren dat de techniek gericht is op werken onder slechte omstandigheden, maar wij vinden dat je dan al lang van het land moet zijn. Wij ontwikkelen deze tracks om een zo groot mogelijk draagvermogen te hebben en de bodem te ontzien. Het gaat om landbouwmechanisatie, niet om het bouwen van een tank voor het leger.” Dat zei Thijs Hupkes van rupsbandenspecialist Zuidberg uit Ens tijdens een masterclass TopBodem in Wageningen. Volgens Hupkes zijn rupsbanden een deel van de oplossingen voor bodemverdichting.