‘Traanloze’ ui mist smaak en is vooral voor nichemarkt

Het klinkt ideaal: geen tranende ogen meer tijdens het snijden van uien. Maar is dat ook zo? Nee, klinkt het uit de monden van de Nederlandse zaadhandel. ‘Zwavel in de ui zorgt dat je moet tranen. Maar die zorgt ook juist voor de smaak’, zegt André Boot van Hazera. Kortom, geen zwavel, geen traan, maar ook geen smaak. Jaap Jonker van De Groot en Slot bevestigt dat. ‘Je proeft dan geen ui meer.’ Hij ziet juist een toenemende belangstelling voor sjalotten. ‘En die smaak is nog scherper dan van een ui. Nee, ik verwacht weinig consumptie van een milde ui in Nederland.’
Bayer is niet de eerste partij die een ‘traanloze’ ui claimt te hebben ontwikkeld. Monsanto heeft jaren geleden ook een dergelijke ui geïntroduceerd, weet Hazera te melden. Volgens het zaadbedrijf is er zeker een markt voor deze ui, maar tot op vandaag is dat een nichemarkt. Wie een smaakvolle ui wil snijden zonder te huilen kan de ui beter onder een waterstraal houden, is zijn advies dan ook.