LTO Pootgoed wil consumptietelers meer inzicht geven in teelt

Het voorstel, overigens nog maar een proefballonnetje van de werkgroep, is een handreiking naar de Nederlandse consumptieteelt. ‘Deze groep is een belangrijke klant van ons als pootgoedtelers’, zei voorzitter Peter Berghuis van de LTO werkgroep Pootaardappelen gisteravond tijdens een pootgoedbijeenkomst in Westerbork. Het geeft consumptietelers inzicht in het pootgoed dat ze hebben aangekocht. De informatie gaat onder meer over de bewaartemperatuur, het OWG, de omstandigheden tijdens het rooien en de rijpheid van de knollen bij de oogst, en het gebruik van chemicaliën.
'We hebben niets te verbergen'
Daarnaast kan het als handvat dienen als er vanuit de consumptiesector klachten komen over het aangekochte pootgoed. ‘Hiermee kunnen we exact laten zien wat we hebben gedaan. We hebben niets te verbergen’, stelde Berghuis.
Overigens zal er van het formulier geen enkele juridische status uitgaan. Als er daadwerkelijk klachten zijn over het geleverde pootgoed dan lopen die via het handelshuis en de Algemene Handelsvoorwaarden Pootaardappelen. Deze AVP is in 2015 herzien.
In 2016 was er veel ophef in de consumptieteelt, nadat bleek dat met name in het zuidwesten pootgoed niet goed opkwam. De consumptiesector vroeg daarop om meer openheid over de kwaliteit van het door hen aangekochte pootgoed.
Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit
Aansluitend is ook het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit opgestart, waarin het pootgoed gevolgd vanaf de teelt bij de pootgoedteler tot in de bewaring bij de consumptieteler. In totaal gaat het om 50 partijen aardappelen verdeeld over 150 telers uit het hele land. Het project is een initiatief van de handelshuizen en verwerkers Aviko, Agrico, Farm Frites, HZPC, Kleinjan, Lamb Weston, McCain, Meijer en Nedato. De NAK is uitvoerder.