Leermiddelen professionals moeten aanpak van invasieve exoten verbeteren

„Voor professionals die te maken krijgen met invasieve exoten, zoals bij grondwerken, maai- en onderhoudswerkzaamheden, was er weinig toepasbare informatie beschikbaar over het herkennen van exoten", aldus Chris van Dijk, onderzoeker bij Wageningen Plant Research. „Daardoor vindt er onbedoeld verspreiding van exoten plaats.”
Kennisgat vullen
Om dat gat te vullen, hebben Wageningen University & Research, Dreevers (specialist in bestrijding van invasieve exoten), scholengroep Yuverta en Koninklijke VHG (branchevereniging voor ondernemers in het groen) in samenwerking met het Groen Kennisnet leermiddelen op maat ontwikkeld. Dit varieert van kenniskaarten voor uitvoerders tot digitale lespakketten voor toekomstige beroepsbeoefenaren in het vmbo en mbo.
Groeiend probleem
Het probleem van invasieve exoten groeit alleen maar, vertelt Van Dijk verder. „In Europa zijn er naar schatting 12.000 exoten: plant- en diersoorten die van nature hier niet voorkomen. Van die exoten gedraagt zich zo’n 10 procent invasief. Ze zijn meegekomen uit subtropische gebieden en houden van warmte. Doordat de winter zich in ons land steeds minder laat zien, weten ze hier te overleven. Ook al omdat ze hier geen concurrenten hebben.”
Voor iedereen
Het volledige kennis- en leeraanbod staat nu online en is door iedereen te gebruiken. En de interesse is groot, vertelt Van Dijk: „De branchevereniging Koninklijke VHG gaat de informatie verspreiden via haar achterban. Diverse onderwijsinstellingen, zoals Yuverta en Aeres, gaan de digitale leermiddelen inzetten. En we hebben bijvoorbeeld ook contact met netwerken in de infrawereld. Ook zij willen het aanbod gaan promoten onder hun leden. Door het verspreiden van deze kennis gaan we de verspreiding van de invasieve exoten tegen.”
De leermiddelen zijn beschikbaar via Groen Kennisnet.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Piet Heesters