Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltConsumptieaardappelenNieuwe technieken vervangen gewasbeschermingsmiddelen

Nieuwe technieken vervangen gewasbeschermingsmiddelen

Een gewassenteelt zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen is op (de lange) termijn mogelijk indien veel meer kennis beschikbaar komt over de microbioom van de bodem en de plant en als via CRISPR-Cas9 technologie negatieve/zwakke onderdelen uit een plant gehaald kunnen worden.

Kan de voedselproductie zonder chemie? Deze vraag stond dinsdagavond centraal in De Rode Hoed in Amsterdam. Michel Haring, plantenfysioloog en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, Corné Pieterse en Johanna Fink-Gremmels, beiden hoogleraar aan de Universiteit Utrecht lieten daar hun licht over schijnen. Door meer kennis uit de bodem en de plant te halen en deze vervolgens toe te passen op de diverse teelten, kan op termijn het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen fors worden teruggedrongen, is die mening.

CRISP-Cas9

CRISPR-Cas9 is een techniek waarbij bepaalde genen in een plant kunnen worden weggeknipt of toegevoegd. Dit om mutaties die ziekten veroorzaken te verhelpen tot het bouwen van gewassen zonder gluten. CRISPR-Cas9 is afgekeken van de natuur. Bacteriën gebruiken de ‘gentherapie’ al heel lang om zich te wapenen tegen virussen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de Cas-enzymen in feite het DNA van elk organisme kunnen knippen en dankzij het guide-RNA kan heel nauwkeurig bepaald worden waar Cas moet gaan knippen. Daarmee hebben onderzoekers nu een systeem in handen dat ze kunnen gebruiken om het genoom van planten, dieren en mensen heel nauwkeurig te modificeren.

Michel Haring is zeer hoopvol gestemd over de mogelijkheden die CRISPR-Cas9 de landbouw op termijn heeft te bieden. „We hebben technologie ter voorkoming van resistentie bij gewassen. In dit kader dient er meer aandacht te komen voor de ecologie en microbioom van de plant. We moeten leren van de natuur. Alles is mogelijk, maar daartoe is meer kennis nodig.”

Kijkend in de glazen bol voorspelt Haring een voedselproductie waar diverse high-tech toepassingen worden gecombineerd: resistente rassen, efficiëntere producten, gesloten systemen en drone techniek. Maar zeer zeker ook biologische bestrijding. Daarbij denkt hij concreet aan het combineren van onderling versterkende planten, bijvoorbeeld door het afscheiden van geurstoffen die de vitaliteit van het andere gewas bevorderen.

Microbioom

De microbioom in de bodem is een belangrijk aspect voor de ontwikkeling van een plant. Een goede microbioom vormt de basis voor een goed immuunsysteem, maakt de plant stressbestendiger en is een voedingsbron. De aanwezigheid van miljoenen bacteriën in de grond vormen de basis van een goede plantontwikkeling. Het is zaak de goede bacterien voor de betreffende plant uit de grond te analyseren en deze vervolgens gebruiken voor duurzamere rassen/teelten. „Als je weet welke microbioom zorgt voor een bepaalde bescherming van de plant, kun je dat in het zaadje reeds meegeven”, legt Corné Pieterse uit. Uitzoeken welke bacteriën een positief effect hebben op een bepaalde plant hebben is niet snel te realiseren. Immers één theelepel grond bevat 1 miljard bacteriën.

Praktijk

Dat bacterierijke grond een positief effect heeft op gewassen blijkt in de praktijk. Pieterse: „Uit een praktijkproef blijkt dat het mengen van zieke grond met tien procent gezonde bodem zorgt voor een opmerkelijk hoge bescherming van tarwe tegen de tarwehalmdoder en suikerbieten tegen rhizomanie.”

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Guus Queisen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top