‘Verbod op neonicotinoïden aanvechten bij Europese Hof van Justitie’

Inmiddels is er in Brussel sprake van dat tegenstanders van het totaalverbod mogelijk maar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg stappen om dat verbod aan te vechten bij de Europese rechters.
Volgens het akkoord over het totaalverbod op het gebruik van “neonics”, dat door 16 van de 28 EU-lidstaten werd goedgekeurd, moet dat al op 1 januari 2019 van kracht worden. Behalve de fabrikanten, hebben ook de overkoepelende Europese boerenorganisatie COPA/COGEBRA, nationale boerenorganisaties in de EU zoals LTO in Nederland, de Boerenbond in België, enkele machtige boerenbonden in Frankrijk en de Europese federatie van bietentelers (CIBE) zich tegen het verbod gekeerd.
Kennishiaten in impactbeoordeling
Ook de Europese federatie van bietentelers (CIBE) zal zich bij een gang naar het Europese Hof aansluiten. Ze wijst op de kennishiaten in de impactbeoordeling van het Europese voedselagentschap EFSA en op recent gepubliceerd wetenschappelijk bewijsmateriaal dat aantoont, dat er zich in de bietenteelt geen problemen voordoen voor bijen. Bij bieten bestaat immers geen bloei, waardoor ook het risico zeer beperkt is.
Europees landbouwcommissaris Hogan staat positief tegenover een uitzondering voor de zaadomhulling van suikerbieten. Maar ook zijn steun voor het totaalverbod wordt ingegeven door het feit dat de publieke opinie dat verwacht. Bovendien staat ook de grote meerderheid van de Commissie achter het totaalverbod, waardoor Hogans stem alleen niet den doorslag kan geven.
'Twintig jaar terug in de tijd'
Volgens CIBE zouden de bietentelers twintig jaar terug in de tijd worden teruggezet wanneer ze geen gebruik meer mogen maken van neonics. Het alternatief zou dan zijn, dat zij moeten terugkeren naar het herhaaldelijk gebruik van volle veldbespuitingen om bladluizen te bestrijden, die de vergelingsziekte veroorzaken. Die ziekte is nu nagenoeg verdwenen dank zij het feit dat de laatste twintig jaar meer dan de helft van het Europese bietenareaal door het gebruik van neonics wordt beschermd. Alternatieven zijn nauwelijks voorhanden omdat bladluizen in de loop der jaren resistentie hebben opgebouwd tegen het massaal gebruik van insecticiden.
Lees ook het achtergrondartikel over neonicotinoïden in de Veldpost, Agraaf, Vee&Gewas en Stal&Akker van zaterdag 5 mei
Stem op de poll op Akkerwijzer: Bietenteelt zonder neonicotinoïden is mogelijk
Lees meer over neonicotinoïden in het Dossier op Akkerwijzer
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ruth van Schriek