Telers en LambWeston samen naar duurzame aardappelteelt

Rob Meeuwissen, één van de deelnemers, plaatste gisteren vochtsensoren met een regenmeter in zijn aardappelen. Doel van deze methodieken is om zo efficiënt mogelijk om te gaan met water. ‘Aan de hand van de meetgegevens kan ik bepalen of ik een beregening kan uitsparen of dat ik juist eerder moet beginnen’, zegt de akkerbouwer uit het Brabantse Gastel.
Dat is niet de enige maatregel die Meeuwissen neemt. Hij is namelijk ook bezig met onder meer druppelirrigatie en bodemverbetering door het organische stofgehalte op peil te houden. Tevens is hij overgestapt op slow release kunstmest, die de nutriënten beter vasthoudt.
Veldbezoeken
De acht telers zijn geselecteerd door LambWeston Meijer. Ze wonen verspreid over drie teeltgebieden (noord, zuidwest en zuidoost) maar komen regelmatig bij elkaar, zoals tijdens veldbezoeken. Zo hopen de telers te leren van elkaars ervaringen. ‘In ieder gebied werkt het anders. Andere grondsoorten, andere omstandigheden. Die ervaringen wisselen we met elkaar uit’, zegt Meeuwissen.
Met deze aanpak lijkt de studieclub van LWM sterk op Veldleeuwerik. Met als grote verschil dat deze telers zich met hun maatregelen volledig focussen op de aardappelteelt. LWM-agronoom Dirk Peters: 'Wij willen ook echt resultaten gaan meten. Denk aan uitstoot van broeikasgassen, gewasbeschermingsmiddelen, watergebruik, biodiversiteit.'
Wanneer er concrete resultaten op tafel liggen, wil LambWeston Meijer deze aan alle telers voorleggen, eerst in Nederland en later in de andere teeltgebieden. Volgens Peters gaat het niet om minimale teeltvoorwaarden, maar als voorbeeld.
De studieclub is afgelopen winter van start gegaan. ‘Conclusies kunnen we dus nog niet trekken, maar ik vind het nu vooral leerzaam’, zegt Meeuwissen. Waarom hij meedoet? ‘De tijd van bulk is over, we moeten met het milieu aan de slag. De consument vraagt er om.’
Meer vraag naar frites en daarmee naar aardappelen
In zijn duurzaamheidsstrategie heeft LambWeston Meijer een duurzame aardappelteelt benoemd. Nu de laatste jaren de vraag naar frites en daarmee naar de aardappel als grondstof sterk toeneemt, wil de aardappelverwerker meer vaart zetten achter een duurzame productiewijze, zegt Peters. ‘Als we over tien jaar nog steeds zo veel aardappelen willen hebben, moeten we nu aan de slag met een duurzame teelt.’