
Innovatiedemo ‘Een veerkrachtige bodem’ van DSV Zaden
Video: Proefveld toont positieve effecten van groenbemestermengsels
Mengsels bieden agronomische, ecologische en sociale voordelen ten opzichte van de losse groenbemesters. Dat is de belangrijkste conclusie van het ‘Catch-cropping as an Agrarian Tool for Continuing Soil Health and Yield-increase’ (Catchy)-project, een onafhankelijk meerjarig onderzoek, gefinancierd door het federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) van Duitsland. De universiteit van Bremen trok de kar, maar werkte in een consortium samen met de universiteiten in Weihenstephan-Triesdorf en Hannover. De resultaten werden vorig jaar opgeleverd.
Belangrijkste doel was om bodembedekkers te gebruiken om innovatieve teeltsystemen te ontwikkelen, die de bodemvruchtbaarheid in stand houden en verbeteren. Het project heeft belangrijke wetenschappelijke bevindingen opgeleverd over de effecten van in het bijzonder mengsels in de akkerbouw. Bestudeerd is hoe groenbemesters de bodem en de biologie ervan beïnvloeden en daarmee ook de opbrengsten van het hoofdgewas. De uitkomsten maken verdere optimalisatie van het beheer van mengteelt mogelijk. De effecten van groenbemesters zijn in een meerjarige rotatie gemeten op twee locaties. Er is gekeken naar braak, vier monocomponenten en soortenrijke mengsels. Op basis van de uitkomsten heeft DSV Zaden het Terralife-mengsel (met 12 componenten) samengesteld.
Samenvoegen in een intelligent mengsel
Jos Deckers van DSV Zaden deelde tijdens de Innovatiedemo belangrijke bevindingen met de bezoekers. „Wat een belangrijke conclusie is, is onder andere dat het nutriëntenmanagement kan verbeteren met groenbemesters. Er wordt meer humus en organische stof opgebouwd, er spoelen minder nutriënten uit en het bodemleven wordt meer divers en kan toenemen. In de meeste gevallen zien we dat groenbemesters heel positief werken, vooral als je het samenvoegt in een intelligent mengsel.”

Voor het praktisch toepassen van de resultaten wijst Deckers naar het maximaal inzetten van groenbemesters. „Probeer de bodem bedekt te houden en maak indien mogelijk gebruik van groenbemestermengsels met vlinderbloemigen. Want daar zien wij de beste resultaten, als je de bodemweerbaarheid wilt verbeteren.” Ook de bodemstructuur verbetert en het stikstofpotentieel is een belangrijk pluspunt. „De vlinderbloemigen kunnen meehelpen als de bemesting wordt verminderd.” DSV Zaden heeft tools beschikbaar die meten hoeveel stikstof er wordt bewaard, vangt of opneemt. „We zien een stikstofpotentieel van 30 tot 100 kilogram per hectare. Die komt goed van pas als de bemestingsruimte afneemt.”
Veldboon in mengsel toegevoegd
Nieuwe ontwikkeling is dat DSV Zaden de Melenka-veldboon in een aantal mengsels introduceert. „Een speciale veldboon met een kleine korrel. Deze kan extra veel stikstof opnemen en heeft bovendien een sterke penwortel die vrij goed door verdichte lagen kan trekken.”