
Uien telen met minder water
Inzet biofolie en fertigatie

In sommige regio’s van Nederland is zoet water schaars. Denk aan Zeeland of gebieden waar verzilting optreedt, zoals delen van de Flevopolder. Op de Rusthoeve in Colijnsplaat loopt op dit moment een proef waarbij het onderzoeksteam van Van Iperen onderzoekt hoe biofolie ingezet kan worden om zaaiuien met minder water te telen. De inspiratie voor dit onderzoek komt uit Italië, waar uien in kassen soms al onder biologisch afbreekbare folie worden geteeld. In onze proef werken we met vier objecten: een vlakveldse toepassing en een toepassing op ruggen van 75 centimeter allebei met en zonder folie.
Voordelen van biofolie
Het gebruikte folie is gemaakt van maiszetmeel en volledig biologisch afbreekbaar. In de praktijk zien we dat het folie water doorlaat van boven, maar aan de onderzijde vocht vasthoudt door condensvorming. Dat heeft voordelen: het vocht blijft langer beschikbaar voor het gewas en er hoeft minder vaak water te worden gegeven via de slangen.
De objecten zonder folie worden twee keer per week bewaterd via slangen: één keer met meststoffen, één keer zonder. Bij de objecten mét biofolie wordt slechts één keer per week fertigatie toegepast. Dankzij het folie blijft ook de onkruiddruk laag. Alleen langs de randen en in de gaatjes groeit wat onkruid. We hebben slechts twee keer bodemherbiciden hoeven spuiten.
Daarnaast zorgt het folie ervoor dat de bodem in het voorjaar sneller opwarmt, wat normaal gesproken een groeivoordeel kan opleveren. Tot nu toe is dat verschil in groei nog niet duidelijk zichtbaar, maar dat kan in een later stadium alsnog komen.
Vorig jaar als eerste stap
Ook vorig jaar is geëxperimenteerd met biofolie. Toen was de machine nog niet geschikt voor een nauwkeurige toepassing. De gaatjes in de folie kwamen niet recht boven de zaadjes terecht, wat resulteerde in een lage opkomst. De uien die wél bovenkwamen, hadden nauwelijks concurrentie en groeiden uit tot een opbrengst van maar liefst 130 ton per hectare.
Dit jaar was de machine wel klaar voor de vlakveldse toepassing. De gaatjes in het folie worden nu exact boven de zaadjes geprikt. Voor de toepassing op ruggen zijn de gaatjes dit seizoen nog handmatig gemaakt, met opnieuw een lagere opkomst tot gevolg. In de toekomst zal daar een zelfde soort systeem voor moeten komen.
Andere fertigatieproeven
Naast de proef met biofolie worden op de Rusthoeve ook andere methodes getest om fertigatie te optimaliseren. Zo vergelijken we vlakveldse toepassingen en ruggen van 50 en 75 centimeter. In één object worden de meststoffen verdeeld over vijf giften per week in plaats van één keer per week. Ook onderzoeken we het effect van waterstofperoxide op de groei van uien.
Kom kijken op de Uiendag
Bent u benieuwd hoe deze innovatieve toepassingen eruitzien in de praktijk? We nodigen u van harte uit om de proefvelden te komen bekijken tijdens de Uiendag. Zowel de biofolie-objecten als de andere fertigatieproeven zijn daar te zien.
Tekst: Van Iperen BV