
Aaltjesprobleem? Dit zijn de groenbemesters voor natuurlijke aaltjesbestrijding


Tagetes tegen wortellesie- en wortelknobbelaaltjes
Tagetes patula, ook wel Afrikaantje genoemd, staat al jaren bekend als een krachtig wapen tegen wortellesieaaltjes (Pratylenchus penetrans) en Meloidogyne chitwoodi. Het ras Proud Mary leidt een nieuwe generatie tagetes, welke speciaal ontwikkeld is als groenbemester voor de akkerbouw en vollegrond: ‘next level tagetes’. Wat Proud Mary onderscheidt, is zijn hoge biomassa-opbouw die onkruid onderdrukt en veel organische stof toevoegt in de bodem. Voor maximale effectiviteit is een zaaimoment tussen half mei en eind juli gewenst.

Bladrammenas met aaltjesreducerende werking
Resistente bladrammenas kan bietencysteaaltjes (BCA) reduceren door een actieve lokking. Rassen met de beste resistentie krijgen een BCA1 keurmerk, bijvoorbeeld Reset. Er zijn ook rassen die wortelknobbelaaltjes M. Chitwoodi reduceren. De wortels van de plant lokken de aaltjes aan, maar bieden geen goede omstandigheden voor hun ontwikkeling en voortplanting. Hierdoor raken de aaltjes uitgeput en daalt hun populatie in de bodem. Een ras als Radetzky reduceert M. chitwoodi en bietencystenaaltjes. Naast deze specifieke bestrijding draagt bladrammenas ook bij aan de verbetering van de bodemstructuur en organische stofopbouw.
Trident Nemacontrol is een unieke, triple-resistente bladrammenas die diep doordringt in de bodem. Trident heeft een 3-voudige aaltjesresistentie en reduceert M. chitwoodi, M. hapla en bietencystenaaltjes. Bovendien is Trident resistent tegen knolvoet. Deze drietand staat op de Duitse rassenlijst met uitstekende landbouwkundige cijfers. De kracht van Trident ligt in de combinatie van diepe doorworteling, snelle beginontwikkeling en de bewezen nematodenreducerende werking.
Bladrammenas Trident heeft een triple resistentie tegen parasitaire aaltjes

Japanse haver tegen wortellesie aaltjes
Japanse haver (Avena strigosa) kan wortellesie aaltjes (pratylenchus penetrans) reduceren. Tegelijkertijd kan Japanse haver wel M. chitwoodi vermeerderen. Deze groenbemester heeft een relatief diepe beworteling en kan veel organische stof produceren. Rassen als Panache en Giraffe Japanse haver zijn vrij vorstgevoelig en makkelijk te bewerken in het voorjaar

Gele mosterd kan bietencystenaaltjes reduceren
In gele mosterd zijn rassen beschikbaar die bietencystenaaltjes reduceren. Rassen met de beste resistentie krijgen het BCA1 keurmerk zoals Conceptone en Pole Position. Voor aaltjesreductie is een tijdige zaai (augustus) gewenst. Gele mosterd heeft een snelle opkomst, kan eventueel ook nog begin september worden gezaaid en vriest makkelijk af in de winter.
Groenbemesters strategisch inzetten
Het belang van groenbemesters neemt toe. Ze helpen om de bodem vruchtbaar te houden. In het algemeen is een ruime gewasrotatie, voldoende aanvoer van organische stof en een verstandige bodembewerking belangrijk voor een gezonde bodem. In veel gevallen past een groenbemestermengsel, zoals TerraLife® om een veerkrachtige bodem op te bouwen die de ‘good guys’ stimuleert. Maar afhankelijk van het bodemtype en bouwplan kan het ook zinvol zijn om een groenbemester in te zetten met een specifieke werking op parasitaire aaltjes, de ‘bad guys’.
