
Bescherm je sla tegen schimmels met hulpmiddelen

Voor een ongestoorde groei van de sla is een effectieve aanpak van schimmels een absolute noodzaak. Met een groter risico op infectiekansen in de tweede helft van het seizoen horen er sterke hulpmiddelen vooraan in het schema. “We moeten het immers hebben van preventie.”
Met de natte start van de seizoenen 2023 en 2024 nog vers in het geheugen is teeltjaar 2025 voor telers van ijsbergsla tot nu toe een seizoen uit het boekje. “Het veldwerk is vrijwel probleemloos verlopen”, beaamt Steven Dorrestijn. “Het was af en toe wel aan de droge kant maar slatelers zijn wel gewend om te beregenen. Ze doen dat in ieder geval liever dan greppels graven.”
Ongestoorde groei
Door de droge omstandigheden hebben schimmels in sla tot op heden weinig kansen gekregen. “En slatelers spuiten per definitie preventief”, vervolgt de gewasbeschermingsadviseur van Syngenta. “Ze kennen het belang van een goede schimmelpreventie. Want vanwege de levering schema’s van de supermarkten is een ongestoorde groei in weinig gewassen zo belangrijk als in ijsbergsla.” Toch is het volgens Dorrestijn goed om in deze periode nog even de puntjes op de i te zetten bij de aanpak van schimmels.
Tot de langste dag drogen de gewassen meestal snel. Maar in de komende periode zul je de kansen op dauwnachten zien toenemen. En in de weersverwachting voor de komende periode zitten al de nodige ingrediënten voor schimmelweer. Een hogere RV, regelmatig neerslag en meer bewolking. Perfect weer voor veel schimmels. Zeker voor de bremia. Maar ook de andere schimmels als sclerotinia en botrytis liggen altijd op de loer.
Positieve ervaringen
Om risico’s bij de schimmelbestrijding tot een minimum te beperken adviseert Dorrestijn om de eerste bespuiting uit te voeren met een sterk middel op bremia. “In die schimmel schuilt immers het grootste gevaar. De afgelopen jaren zijn hele positieve ervaringen opgedaan met ORONDIS® PLUS AMISTAR® op T1 en ik zie ook geen reden om mijn advies te wijzigen. Dat fungicide hield onder zware omstandigheden de bremia uit het gewas. Op die uitkomst kun je dit jaar voortborduren.” Als de omstandigheden daar aanleiding toe geven kun je later nog 1 of 2 keer terugkomen met Pergado V. Je hebt dan een mooi residuarm schema dat ook geen problemen geeft bij een tweede teelt.”
TAEGRO® in het schema?
Het biofungicide TAEGRO®, dat sinds 2022 een toelating heeft in sla, heeft in proeven laten zien dat het effectief is op botrytis en sclerotinia. Dat maakt het volgens Dorrestijn geschikt als toevoeging aan chemie voor een betere werking op die ziekten. “Met een dergelijk experiment kun je zonder noemenswaardige risico’s de werking van dit groene middel ervaren. Ik weet dat slatelers er nog niet erg warm voor lopen maar ik wil dit soort toepassingen toch een beetje in het zonnetje zetten. Het middelenpakket krimpt langzaam maar zeker. Een voordat je het weet is een minder goed middel misschien toch de beste. En dan kun je er maar beter wat ervaring mee hebben.”
De werking van TAEGRO®
De bacteriën in TAEGRO® beschermen op drie manieren tegen schimmels:
- Ze concurreren met de schimmel om plaats en voedsel op het blad.
- De bacteriën produceren afbraakproducten die een antischimmel werking hebben.
- TAEGRO® stimuleert de eigen afweer van de plant. De plant denkt dat hij wordt aangevallen en schakelt z’n eigen afweermechanisme in.
TAEGRO® mag 12 keer per seizoen met een interval van 3 dagen. De preventieve werking van TAEGRO® wordt aanzienlijk versterkt door toevoeging van de uitvloeier Elasto G5. Dat geeft een betere verdeling van de bacteriën op het blad en ook een betere bevochtiging.