Verzet tegen snoeien in directe inkomenssteun in EU groeit

De zeven landen willen integendeel dat het EU-landbouwbudget wordt verhoogd voor deze extra uitgaven. Nederland is zoals bekend voorstander van minder inkomenssteun en wil wel meer Europees geld voor innovatie en duurzaamheid. Ook in het Europees Parlement zwelt de kritiek op de botte bijl in de directe steun aan.
Miljardenrekening voor terrorisme en opvang
De zeven landen vinden dat de boeren in de EU niet de miljardenrekening gepresenteerd mogen krijgen voor maatregelen tegen terrorisme en voor opvang van honderdduizenden vluchtelingen. Ze gaan ook proberen om andere lidstaten achter zich te krijgen zoals Nederland, Duitsland en Italië. Zo willen ze ruimschoots de vereiste meerderheid verzamelen om de Commissievoorstellen voor het financiële plaatje van de komende landbouwhervorming naar de prullenmand te verwijzen. Genoemde landen zullen hun voorstel op 18 juni in Luxemburg verdedigen tijdens de formele EU-ministerraad van landbouw.
Ook de overkoepelende Europese boerenorganisatie COPA steunt de actie van de zeven lidstaten. COPA-voorzitter Joachim Rukwied vreest dat de Commissie mogelijk ongewild aanstuurt op een renationalisatie van het EU-landbouwbeleid. Volgens Rukwied ligt het gemiddelde inkomen van de boeren in de EU momenteel 40 procent onder het gemiddelde van de industriearbeiders en zal die kloof door de op tafel liggende budgetvoorstellen van de Commissie alleen maar groter worden.
Brexit
EU-landbouwcommissaris Hogan presenteerde dezer dagen het financiële plaatje bij de in december 2017 aangekondigde voorstellen voor de hervorming van het EU-landbouwbeleid. Het totale budget voor inkomenssteun in de EU- landbouw voor de periode 2014-2020 van 308 miljard euro moet volgens hem voor de periode 2021-2027 omlaag naar 265 miljard euro (vanwege de opvang van de Brexit en de financiering van nieuwe beleidsterreinen).
Nederland zou nog 4,4 miljard euro voor de periode van zeven jaar krijgen voor inkomenssteun ofwel 400 miljoen euro minder. De Nederlandse regering mag zelf uitmaken welke landbouwsectoren minder geld zullen krijgen. “De Commissie heeft daarbij wel een voorkeur voor de zuivelsector en varkenshouderij, die vaker in crisissituaties geraken dan bijvoorbeeld de akkerbouw, maar de lidstaat beslist uiteindelijk”, zegt een EU-woordvoerder. Het maximum aan directe steun wordt gesteld op 60.000 euro per bedrijf, dat onder bepaalde voorwaarden mag oplopen tot 100.000 euro. De Commissie wil ook dat de lidstaten 2 procent van hun budget voor inkomenssteun bestemmen voor jonge boeren om een bedrijf te kunnen opstarten. Nu krijgt 20 procent van de boeren in de EU nog 80 procent van de directe betalingen. De lidstaten moeten daar zelf verandering in brengen.
Bezuinigen
Ook de fondsen voor plattelandsontwikkeling moeten van de Commissie omlaag van 100 miljard naar 80 miljard euro. Voor Nederland gaat het bedrag terug van 600 naar 455 miljoen euro. De Commissie zegt dat er in feite 5 tot 6 procent wordt bespaard op de landbouwuitgaven, maar volgens verschillende bronnen wordt het landbouwbudget in werkelijkheid met 10 tot 15 procent teruggeschroefd als men de gevolgen van alle voorgestelde maatregelen in acht neemt.
Tekst: Jan Schils