Ook 100 jaar na Zuiderzeewet nog prominente rol voor landbouw

De totale landoppervlakte van de IJsselmeerpolders bedraagt 1.600 km², dat is bijna 5 procent van het totaal in Nederland. Nog steeds wordt ongeveer 65 procent van die poldergrond bewerkt door boeren, tegen 55 procent in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Wieringermeer en Noordoostpolder
De Wieringermeer en de Noordoostpolder (met Urk) waren bij de aanleg vooral bestemd voor uitbreiding van het landbouwareaal. Ten opzichte van 1981 (het eerste jaar waarin het CBS landbouwtellingen heeft) is dit niet veranderd. Nog steeds wordt ruim 80 procent van de grond in deze polders gebruikt voor landbouw.
In Zuidelijk - en Oostelijk Flevoland wordt een minder groot deel van de grond door boeren gebruikt. Deze twee polders hebben relatief meer natuurgebied, zoals de Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad. In de Flevopolders wordt ook meer grond gebruikt voor woningen.
Grootste bedrijven in Zuidelijk Flevoland
In Zuidelijk Flevoland zijn de landbouwbedrijven het grootst: vorig jaar telde een bedrijf gemiddeld 66,5 hectare grond. In de jaren tachtig waren de landbouwbedrijven echter nog veel groter: zo beschikte een bedrijf in 1984 over gemiddeld 130,8 hectare grond. Terwijl in de andere polders de landbouwbedrijven langzaamaan steeds meer grond per bedrijf hadden, was in Zuidelijk Flevoland een tegengestelde ontwikkeling te zien.
Het hoge gemiddelde van de omvang van landbouwbedrijven in Zuidelijk Flevoland werd veroorzaakt door de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders (RIJP), de beheerder van de landbouwgrond. Deze was het grootste bedrijf in deze regio met het merendeel van de landbouwgrond. Begin jaren tachtig gaf de Rijksdienst tientallen landbouwbedrijven uit en slonk de landbouwgrond die de dienst zelf in beheer had en daarmee het gemiddelde per bedrijf. In de andere polders zijn landbouwbedrijven gemiddeld tussen 1980 en nu altijd kleiner geweest dan die in Zuidelijk Flevoland, maar wel groter dan in de rest van Nederland. De gemiddelde grondoppervlakte van een landbouwbedrijf in de rest van het land was 31,9 hectare in 2017.
70 procent landbouwgrond in Flevoland is akkerbouw
Van alle landbouwgrond in Flevoland wordt tegenwoordig 70 procent gebruikt voor akkerbouw. In Nederland werd nog niet een derde van de landbouwgrond gebruikt voor het verbouwen van akkerbouwgewassen. Het aandeel akkerbouwgewassen neemt wel af: in 1981 was de akkerbouw nog goed voor 81 procent van het areaal. Een derde van de akkerbouwgewassen in de provincie Flevoland bestaat uit aardappelen. Verder worden vooral tarwe, suikerbieten en zaai-uien geoogst.
Niet alleen zijn de landbouwbedrijven in Flevoland groter dan in de rest van Nederland, ook de opbrengsten zijn groter. Zo haalde een akkerbouwer in Flevoland per hectare gemiddeld 106 ton suikerbieten uit de grond, terwijl dit in de rest van Nederland gemiddeld 92 ton was. Ook zaai-uien, snijmaïs, aardappelen en tarwe leveren meer op in Flevoland.