Van 't Westeinde: 'Aanjaagfunctie voor BO Akkerbouw'

"Ik sta hier zeker positief tegenover en mits bewezen denk ik ook wel dat het een kans van slagen heeft. Telers gebruiken liever groene dan chemische middelen. Het doel is dat de insecten zo goed mogelijk worden bestreden. Hoe dat gebeurt maakt hen niet uit, mits de werking maar goed is en de kosten vergelijkbaar zijn."
Aanjaagfunctie BO Akkerbouw
Tegelijkertijd plaatst Van 't Westeinde wel ook enkele kanttekeningen bij het nieuwe biologische middel. „Ook al is de waarde van dit middel bewezen, het zal niet meteen zorgen voor het volledig uitsluiten van chemische gewasbescherming. Dit middel bijvoorbeeld is gericht op insecten zoals luizen, maar er zijn ook schimmels waar je nog steeds fungiciden voor nodig hebt.”
Verder komt bij Van 't Westeinde ook wel meteen de vraag op wat dit middel met de natuurlijke vijanden doet. „Hoe gaan die reageren? En welke effecten heeft het op bijvoorbeeld op vogels, bodeminsecten en zeker ook op mijzelf. Maar mits de werking is bewezen, denk ik dat dit zeker goed past in bestaande systemen met een korte teeltrotatie zoals akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt."
Van 't Westeinde gaat uit hoofde van zijn functie de 'Duitse vinding' ook aankaarten binnen de vakgroepen akkerbouw en vollegrondsgroenteelt. „Voor de BO Akkerbouw zie ik wel een aanjaagfunctie om de zaak te bespoedigen om dit middel zo snel mogelijk ook op de Nederlandse markt beschikbaar te krijgen.”
Nefyto wacht af wat er van komt
In het verlengde van LTO is ook Nefyto, de belangenorganisatie van gewasbeschermingsproducenten van chemische en biologische middelen, positief. „Het is zeker goed dat dit soort ontwikkelingen er is”, zo reageert Jo Ottenheim, secretaris van Nefyto, op het nieuws over de Duitse vinding inzake het biologische insecten werend middel cembratrienol. „Wellicht is dit de ontwikkeling die straks het verschil maakt.” Volgens de woordvoerder is het fenomeen ‘repellent’ ofwel afstotende werking weliswaar niet nieuw, „maar mogelijk is dit stofje effectiever dan andere en werkt het ook meer specifiek.”
Dat de stof cembratrienol (CBT-ol) volgens de Duitse onderzoekers een afwerende werking op bladluizen en witte vliegen heeft, maakt het volgens Ottenheim wel interessant. „Dit is een interessante groep. Zeker ook door de hele discussie rond de neonicotinoïden in de bietenteelt, maar ook in de pootgoed- en bloembollenteelt. Deze groep kan virussen overbrengen en het is voor Nederland belangrijk dat deze gewassen virusvrij blijven.”
Ottenheim zegt niet meteen te schrikken van dit soort vindingen dat een bedreiging zou kunnen vormen voor de bestaande producenten van gewasbeschermingsmiddelen. „Er zijn wel vaker van dit soort vindingen waarvan later je dan toch verder niets meer hoort. Maar nogmaals, het is goed dat dit soort ontwikkelingen er zijn. Het is afwachten wat er uiteindelijk van komt.”
Lees ook: Duitse vinding: ‘Fundamentele verandering in gewasbescherming’
Brück: ‘Zeker vijf jaar voordat insecten werend middel er is’