Hoge tarwevoorraden zetten beurzen in het rood

Verrassend was de grote afwaardering van de Russische tarweproductie met 3,5 mln. ton tot 68,5 mln. ton. Rusland is werelds grootste exporteur en een grote spelbepaler voor de evolutie van de tarweprijzen.
Na het verwerken van de Russische cijfers kwamen meer en meer de andere data van het rapport op de voorgrond. Voornamelijk de opwaardering van de mondiale voorraden 2017/18 met een kleine 2 mln. ton tot 272,4 mln. ton, in combinatie met de een herziening van de voorraden 2018/19 met +1,8 mln. ton tot 266,2 mln. ton, zetten de noteringen onder druk. De prijsval gaat hand in hand met lagere fysieke noteringen. Rusland spot noteerde donderdag voor tarwe 12,5% $202 (-$2,25). Australië leverde donderdag $6 in en in de VS-havens ging er $4 p/t af.
WASDE had overall een negatieve ondertoon, maar de cijfers laten ook een ander beeld zien. Namelijk de tarweproductie 2018/19 voor de exportgerichte landen krimpt wel. Ten opzichte van de vorige maand wordt de productie van de 7 belangrijkste exportlanden -5 mln. ton aangepast tot 333,9 mln. ton en komt daarmee lager uit dan een jaar geleden. Bovendien was de correctie van Rusland fors maar de correctie in regio’s met droog en warm weer waren aan de magere kant.
De wisselkoers euro/dollar kwam gisteren fors onder druk. De ECB wil met ingang van 2019 stoppen met het omvangrijke steunbeleid. De lagere eurokoers is wel weer gunstig voor het Europese graan in de competitieve exportmarkt.
JB © De Vries & Westermann B.V.