‘Onderzoek ACM naar prijsvorming is winst voor akkerbouw’

Dat is de insteek van het kabinet om de marktpositie van boeren en tuinders te versterken. De ministerraad heeft ingestemd met een totaalpakket dat ertoe moet leiden dat boeren een sterkere positie krijgen in de keten en dat zij beloond worden voor extra inspanningen op het gebied van natuur, milieu, biodiversiteit en dierenwelzijn.
De NAV ziet deze stellingname als winst voor de akkerbouw. Dit komt heel dicht in de buurt van waar de NAV sinds een paar jaar voor pleit, een onafhankelijke voedselscheidsrechter, reageert de vakbond.
Anoniem klachten melden
De NAV is ook verheugd dat in de Kamerbrief duidelijk aandacht is voor de mogelijkheid om anoniem klachten te melden. Wat betreft bovenwettelijke eisen van afnemers, gaat de Autoriteit Consument en Markt regelmatig onderzoek en of de boeren hier wel voor betaald krijgen. De NAV is het er mee eens, dat als de maatschappij/afnemers bovenwettelijke eisen stellen aan product of productiewijze, dit betaald moet worden. De Kamerbrief heeft ook aandacht voor de ruimte voor boeren binnen de mededingingswet. De nieuwe Europese regels (Omnibusverordening) zullen worden ingebouwd in de Nederlandse mededingingswet. Daar is de NAV blij mee, omdat er zo geen twijfel ontstaat over welke wet leidend is.
Het initiatief voor de eerlijkere positie van boeren ligt bij minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Bij overtredingen kunnen zowel de rechter als de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ingrijpen en sancties opleggen. Om goed de vinger aan de pols te houden, zal de NAV ook blijven meepraten in de internationale groep die zich met het Brusselse beleid over oneerlijke handelspraktijken bezighoudt.