Brouwgerst booming business: opnieuw ruimte voor groei areaal

De uitbreiding van de locatie in de Eemshaven leidde tot een verdubbeling van de capaciteit: van 140.000 ton naar 280.000 ton mout. Opgeteld met de mouterij in Lieshout heeft Holland Malt nu een verwerkingscapaciteit van 400.000 ton mout. „Zoveel wordt bij lange na niet geteeld in Nederland”, zegt directeur Jos Jennissen van Holland Malt. Tot nu toe werd veel gerst geïmporteerd uit met name Frankrijk, maar dat moet veranderen, vindt hij.
Gunstige perspectieven
Ook ketenpartner Agrifirm ziet duidelijke kansen voor verdere groei van het aantal hectares brouwgerst op Nederlandse percelen. Hoeveel is lastig in te schatten, zegt Aart den Bakker van de coöperatie. „Wij adviseren akkerbouwers om vanwege de gunstige perspectieven brouwgerst te gaan telen. Maar het is de teler zelf die de keuze maakt om het al dan niet te doen.“ Hoeveel hectare brouwgerst dit jaar voor Agrifirm wordt geteeld kan Den Bakker niet aangeven, maar het areaal is 30 procent groter dan in 2017. Voor oogst 2019 voorziet hij een verdere groei van het aantal hectares. Het gros van de brouwgerst, 90 tot 95 procent, wordt vermarkt via Agrifirm. De coöperatie levert als ketenpartner van Holland Malt, het leeuwendeel aan deze brouwerij.
Deze beweging is volgens Den Bakker mede te danken aan de nieuwe rassen die aanzienlijk hogere hectareopbrengsten realiseren. Tegelijkertijd zijn de premies voor de teelt gestegen. Het ketenpartnerschap met Holland Malt heeft gezorgd voor een verzekerde afzet, wat er mede toe heeft geleid dat de premie die Agrifirm voor brouwgerst betaalt hoger is dan de laatste vijf jaar. „De brouwgerstmarkt is in beweging.”
Zesrijige winterbrouwgerst
Agrifirm en Holland Malt hebben al jaren een intensieve samenwerking. Zo wordt onder meer gewerkt aan de introductie van nieuwe brouwgerstrassen en in uiteenlopende projecten, waaronder zesrijige winterbrouwgerst. In het Nederlandse klimaat konden akkerbouwers alleen tweerijige winterbrouwgerst telen. Frankrijk teelt wel zesrijige rassen, en speelt daarmee in op de groeiende afzetmogelijkheden bij brouwers. Samen met Agrifirm heeft Holland Malt proeven opgezet voor deze teelt in Nederland. „Die zijn succesvol gebleken”, zegt Jennissen. „We hebben nu voor noordelijke regio’s ook een zesrijige winterbrouwvariëteit. Zo ontsluiten we areaal dat voorheen niet beschikbaar was voor brouwgerst.”
Jennissen kijkt breder dan de traditionele afzetmarkten. Hij noemt onder meer brouwgerst voor whisky, duurzame teelt via Veldleeuwerik en brouwtarwe. Agrifirm, Heineken Nederland en Holland Malt stellen zich als doel om de duurzaam geteelde brouwgerst gezamenlijk naar de markt te brengen. De keten voorziet voldoende afzetmogelijkheden en streeft naar een groei naar 50.000 ton in 2020. „We kijken daarbij steeds vanuit het totale perspectief van alle ketenpartijen: akkerbouwers, mouter en brouwer”, aldus de directeur.
Ketenintegratie
Jennissen benadrukt dat ketensamenwerking steeds belangrijker wordt. „De voedselproductie organiseert zich steeds meer in transparante, solide voedselketens, ingegeven door onder meer wetgeving, voedselveiligheid en duurzaamheid. De brouwgerstketen is daar een mooi voorbeeld van.” Hij vindt het dan ook bijzonder dat de brouwgerst van Agrifirm-telers rechtstreeks van het land naar de mouterij in de Eemshaven gaat. „Het is een prachtig voorbeeld van ketenintegratie tussen teler, mouter en brouwer.”