Klaasse Bos oogst tarwe met arenstripper voor vliegveiligheid Schiphol

Vlakbij Schiphol teelt akkerbouwbedrijf Klaasse Bos uit Lijnden dit jaar 50 hectare tarwe. Daarvan is inmiddels 10 hectare gedorst met een MF 7370 BETA voorzien van een arenstripper van Shelbourne. De arenstripper haalt enkel de tarwekorrels uit de aar en laat de stengel (en aar) staan. Over de opbrengsten van de eerste 10 hectare is Klaasse Bos tevreden. „Een vochtgehalte van 15 procent. We slaan zelf de tarwe zelf op. Als ik een schatting moet geven, gaat de opbrengst richting de 11 ton. We wegen zelf niks, maar het zag er goed uit.”
Korenwolf
Dit is het tweede jaar dat de akkerbouwer een arenstripper gebruikt voor de graanoogst. „We hebben hier met het oog op de vliegveiligheid van Schiphol al de onderwerkregeling. Dat houdt in dat we binnen 48 uur na het combinen het perceel moeten onderwerken. Dit om te voorkomen dat ganzen naar het perceel trekken voor de achtergebleven korrels en zo een gevaar kunnen vormen voor het vliegverkeer.”
Die regeling werkt goed, maar via Limburgse collega’s kwam Klaasse Bos in aanraking met de arenstripper.Diverse Zuid-Limburgse akkerbouwers werken al met een arenstripper in kader van het korenwolfprogramma. „Daardoor werd onze interesse gewekt voor de arenstripper. We hebben toen zelf het initiatief genomen om ook hier met de machine aan de slag te gaan. Inmiddels is het ministerie van I en W ook aangehaakt en krijgen we begeleiding vanuit Delphy en Trifolium en is het een tweejarige proef geworden.” Naast het eigen tarweareaal, dorst Klaasse Bos ook voor telers uit de buurt het graan in loonwerk met de arenstripper.
Vier weken
De resultaten die vorig jaar werden behaald, waren veelbelovend. „Toen kwamen er helemaal geen ganzen op de gedorste percelen af”, vertelt Klaasse Bos. Ook de oogstverliezen vallen volgens de akkerbouwer reuze mee. „Deze zijn vergelijkbaar met conventioneel dorsen of liggen misschien nog wel lager. Mits je je de machine goed afstelt natuurlijk.” Hij schat in dat de capaciteit zo’n 20 procent hoger ligt dan wanneer de gehele plant door de combine gaat. „De combine heeft het makkelijker: zeker nu het stro nog niet helemaal rijp is en de korrel wel.”
Klaasse Bos verwacht dat het stro na het dorsen dit jaar nog zo’n vier weken moet blijven staan en dat het daarna geoogst kan worden. „Maar er zijn ook ideeën om het stro te laten staan en er groenbemester doorheen te zaaien om deze vervolgens na de winter te klepelen en onder te werken.”
Tekst: Renske van Valburg
Beeld: Adrie Klaasse Bos