Franse tarwekwaliteit gunstig voor de export

De Franse tarwe zal zeker weer competitiever worden op de internationale markt. In de vorige campagne heeft Frankrijk afzet verloren ten gunste van Rusland. Dit seizoen kampt Rusland met de kwantiteit maar ook de kwaliteit staat onder druk als gevolg van regen tijdens de oogst.
Fysieke spotmarkten prijshoudend
Met een gebrek aan ‘vers‘ nieuws opereerden de termijnmarkten de laatste twee dagen hoofdzakelijk zijwaarts. De fysieke spotmarkten zijn prijshoudend met een positieve uitschieter voor Australië waar in een paar dagen de noteringen met 17 $/ton steeg tot 278 $/ton voor tarwe 10,5 procent. De graanmarkten lijken even geparkeerd te zijn in afwachting van de publicatie van het maandelijkse Wasde-rapport door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) op 10 augustus.
Laagste graanoogst Duitsland in 24 jaar
Volgens het Duitse DRV (Bauernverband) is de Duitse graanoogst het laagst in 24 jaar na de droge en warme periode waardoor de oogsten schade opgelopen hebben. De graanoogst valt terug tot 36.3 mln. ton. De wintertarwe valt bijna 20 procent terug tot 19.2 min. ton. De zusterorganisatie DBV voorspelde vorige week een wintertarwe productie van 18 mln. ton.
Zuid-Amerika maakt de positieve uitzindering voor de granen. In het algemeen zijn de groeiomstandigheden goed. Rosario Grains Exchange verwacht voor 2018/19 een record oogst voor tarwe (21 mln. ton) en mais (45,5 mln. ton) mede door een uitbreiding van het areaal.
© De Vries & Westermann B.V.