Landbouwvoertuigen worden te zwaar, verdichting op aanzienlijke diepte

Onderzoek toont aan dat de wiellast van trekkers gemiddeld elke 15 jaar met een ton toeneemt. De afgelopen 15 jaar is deze toename versneld, met een stijging van de wiellast met 15 tot 20 procent, stelt de Wageningse onderzoeker. Op beterbodembeheer.nl schrijft hij: „Hoewel bandentechnologie en in sommige gevallen rupstechnologie flinke stappen heeft gezet, bijvoorbeeld door lagere bandenspanning toe te passen voor een betere gewichtsverdeling, is het contactoppervlak tussen band en bodem niet in gelijke mate toegenomen. Daardoor leidt de hogere aslast alsnog tot een toename van de bodemdruk, vooral op dieptes tussen de 30 en 80 centimeter.”
Verlagen aslast
Om schade aan de bodemstructuur te beperken, is het naar de mening van Bakema noodzakelijk de trend naar steeds zwaardere voertuigen te keren. Het verlagen van de aslast tot onder de 10 ton is daarbij een belangrijke maatregel. Dit kan onder meer door te kiezen voor lichtere machines, veldwerk onder natte omstandigheden te vermijden, gebruik te maken van lage bandenspanning en te werken met vaste rijpaden.
Bewustwording
Moderne landbouwvoertuigen zijn efficiënter dan ooit en leveren waardevolle tijdswinst op in een sector waar arbeid steeds duurder wordt. Maar hoe voorkomen we dat dit leidt tot steeds zwaardere machines, vraagt Bakema zich af: „Bewustwording is de eerste stap. Weet wat je machine weegt; niet alleen de eigen voertuigen, maar ook die van de loonwerker. Ga het gesprek aan met dealers en fabrikanten; laat bij de selectie van een machine het gewicht een belangrijke overweging zijn. Zo werk je aan een toekomstbestendig machinepark dat beter past bij de draagkracht van de bodem.”
Tekst: Redactie Akkerwijzer
Beeld: John Deere
Bron: beterbodembeheer.nl