Akkerwijzer.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Yara logo
  • Home
  • Nieuws
YaraTeeltVollegrondsgroenteHoe beperk je de CO2-voetafdruk (carbon footprint)?

Hoe beperk je de CO2-voetafdruk (carbon footprint)?

De Europese landbouw is één van de meest efficiënte landbouw in de wereld. Verbeteringen in de productie en toediening van meststoffen hebben al aanzienlijke besparingen mogelijk gemaakt. Zo vermindert betere benutting van bestaand akkerland de druk om natuur om te zetten in landbouwgrond. Maar hoe kan de invloed van landbouw op de klimaatverandering nog verder worden beperkt? Wat zijn de beste opties voor duurzame landbouw? Wat is de CO2-voetafdruk van minerale meststoffen en hoe kunnen we de carbon footprint nog verder beperken?

Wat betekent CO2-voetafdruk?
Bij productie, transport en gebruik van kunstmest komen broeikasgassen vrij, zoals kooldioxide (CO2) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Tegelijkertijd verhogen meststoffen de landbouwproductie en stimuleren meststoffen de opname van CO2 door het gewas. Daarmee verminderen ze de noodzaak om nog grotere gebieden voor landbouw te gaan gebruiken. Om het totale effect van meststoffen op het klimaat te kunnen meten, moeten emissies en vastlegging van broeikasgassen worden bepaald vanaf de productie tot en met het gebruik op het land. Dit wordt een levenscyclusanalyse genoemd. Zo kan de CO2-voetafdruk van een product worden bepaald en kan worden aangegeven hoe deze kan worden beperkt.

Meststofproductie en N2O-reductie
Nitraatgebaseerde meststoffen zoals kalkammonsalpeter (KAS) zijn de meest gebruikte stikstofmeststoffen in Europa. Yara heeft een technologie ontwikkeld waarbij met behulp van katalysatoren de N2O-emissies bij de meststofproductie met wel 90% worden teruggebracht. Wetenschappelijk onderzoek naar de CO2-voetafdruk van tarweproductie heeft bovendien aangetoond dat door verbeterde productieprocessen de emissies met 35-40% gereduceerd kunnen worden.

Meststofgebruik optimaliseren door middel van precisieapparatuur
De gemiddelde emissie bij KAS-gebruik is ca. 5,1 kg CO2-eqv per kg N. Deze is voornamelijk te wijten aan N2O-verliezen die worden veroorzaakt door denitrificatie en nitrificatie in de bodem. Omdat N2O een sterk negatief effect heeft op het klimaat, is het van belang de N-efficiency te verbeteren en dosering op het juiste tijdstip toe te dienen en zo de verliezen te beperken.
Precisieapparatuur, zoals de Yara N-Sensor, maar ook een goede bodemstructuur is van groot belang voor een optimale N-efficiency. Het verhogen van de N-efficiency vermindert niet alleen klimaat- en andere milieueffecten, maar verbetert ook de opbrengst en de winstgevendheid.
Met behulp van bemestingstrategieën en precisie-instrumenten, zoals de Yara N-Sensor en de Yara N-Tester, helpt Yara landbouwers de meststofgift te minimaliseren en de opbrengst te optimaliseren.

Meer weten over carbon footprint van meststoffen?
Download de Pure N App op in de App Store of Google Play-store.

De informatie in dit artikel kan inmiddels verouderd zijn.
Bezoek onze website voor de meest actuele informatie rondom bemesting.

Tekst: Yara

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Yara, van oorsprong Noors bedrijf, is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige meststoffen en oplossingen voor duurzame landbouw. Wereldwijd produceert Yara producten zoals; minerale meststoffen, bladmeststoffen, biostimulanten, fertigatiemeststoffen en vloeibare producten voor de glastuinbouw. Hierbij ligt de focus in de Benelux op; akkerbouwers, melkveehouders en glastuinbouw. Onze missie is om een natuurpositieve toekomst te creëren, waarbij klimaatneutraliteit, regeneratieve landbouw en algehele welvaart voor de mens centraal staan.
Meer over Yara
Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top