
'Innovators langer te bewaren met kiemremmer'

,,Innovator is al jaren een van de belangrijkste rassen in ons pakket. We kunnen er zeer hoogwaardige frites van maken voor het topsegment van de markt. We zijn er dus op gebrand om de verwerkingsperiode van Innovator zo ver mogelijk op te rekken, maar beseffen ook dat dit riskant is vanwege de grote kiemlust van het ras.'' Cees van den Hoek geeft in het kort het dilemma weer waarmee zijn bedrijf elk jaar weer moet dealen. Vanaf de jaarwisseling tot eind februari is de kieming van Innovator meestal nog wel in de hand te houden met foggen (chloorprofam), maar daarna - vanaf maart - is deze erg moeilijk af te stoppen. ,,We zoeken doorlopend naar mogelijkheden om Innovator langer te kunnen bewaren. Niet alleen met chloorprofam, maar ook in combinatie met de kiemremmer Royal MH.
De afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat door gebruik van Royal MH de aardappelen rustiger blijven in de bewaring. Hierdoor kan de afleverperiode verlengd worden in de richting van mei of zelfs juni. Telers die in maart of april hun Innovator's moeten leveren adviseren we daarom al jaren om - aanvullend - Royal MH te gebruiken. Daarmee bouw je een belangrijke extra zekerheid in tegen vroegtijdige kieming'', aldus de teeltspecialist.
'Er zat nog geen kiempje op'
Om ook de kiemremmingsprestaties van alléén MH (dus zonder chloorprofam) te testen, is in 2015 een praktijktest uitgevoerd bij akkerbouwen koelbedrijf Koomans - Van den Dries in Fijnaart (N-Br). Hier is 800 ton Innovator - op 1 augustus gespoten met Royal MH - zo lang mogelijk bewaard in een mechanisch gekoelde cel (bij 6,5 °C). Volgens Piet Koomans - Van den Dries heeft de partij zich in dat seizoen (2015/2016) uitstekend gehouden. ,,We hebben de aardappelen uiteindelijk in de tweede week van maart afgeleverd. Maar ik denk dat het ook nog wel wat later had gekund, want er zat nog geen kiempje op'', zo vertelt hij.
Van den Hoek bevestigt deze woorden, maar stelt dat er ook niet teveel risico genomen moet worden. ,,We weten dat de opname van Royal MH in de knol nog wel eens wat grillig wil zijn. Dat hebben we in het verleden ook wel eens nagemeten in het laboratorium; daaruit bleek dat een gekiemde knol duidelijk minder middel op had genomen dan een niet gekiemde knol. Verder hebben we bij onze beslissing meegenomen dat de partij wat langer vochtig is gebleven omdat deze in kisten is bewaard.'' Volgens de teeltspecialist is kiemremming met alleen Royal MH vooral een optie voor telers met een nieuwe(re) opslagplaats. ,,Zij willen liever geen chloorprofam gebruiken omdat dit voor altijd residuen achterlaat in de opslagruimte. Opslag van uitgangsmateriaal (pootgoed) wordt daardoor onmogelijk. Ook kan een chloorprofam-vrije bewaarplaats in de toekomst wellicht gunstig zijn voor specifieke afzetmogelijkheden.'' Voor de meerderheid van de fritesaardappeltelers die in maart en april afleveren, blijft de combi van chloorprofam + Royal MH echter de meest bedrijfszekere optie, zo benadrukt Van den Hoek.
'Opslagbestrijding mooie plus'
Als 'extra plus' van Royal MH haalt Piet Koomans - Van den Dries graag ook nog even het opslagbestrijdingseffect in de volgteelt aan. ,,Voor ons bedrijf heeft die eigenschap echt een toegevoegde waarde, met name als er na de aardappelen suikerbieten, knolselderij of plantuien op het land komen. In die gewassen is aardappelopslag lastig te bestrijden, dus elke opslagplant minder is uitermate welkom'', zo besluit hij.
Dit artikel is eerder verschenen in de Aardappel Koerier van januari 2017.