
Onderzoeksgeld voor eiwitgewassen die goed voor bodem zijn

De gewassen passen enerzijds in de de eiwittransitie, waarin plantaardige eiwitten de plaats van dierlijke eiwitten innemen. Aan de andere kant draait het volgens de projectdeelnemers uit boerenhoek, maatschappelijke organisaties, wetenschap en bedrijfsleven om duurzame teelt. De drie gewassen zijn weerbaar tegen klimaatverandering, leveren eiwit in hun zaden en knollen en verbeteren de bodem. Omdat lupine en aardaker met hun wortels stikstof vastleggen, kan er minder kunstmeststikstof bij de teelt gebruikt worden.
Het onderzoek zal zich naast op de teelt op de consument richten. Acceptatie van de nieuwe producten maakt deel uit van het programma. Met smaaktests en lesprogramma's besteedt het team aandacht aan deze kant van de relatief nieuwe gewassen. Belangrijk in het onderzoek is de ketenontwikkeling. Verdienmodellen zullen van belang zijn voor een blijvende productie en verwerking. Reap2Sow stelt dat de gewassen in het Nederlandse landschap passen.
Deelnemers in het project zijn de universiteiten van Wageningen, Leiden, Twente, Groningen en Utrecht, veredelingsbedrijven Aardaia, Radicle Crops, boerenorganisatie LLTB, Lekker Lupine en sportcentrum Papendal. Die laatste partij gebruikt de eiwitgewassen in sportvoeding.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes