Bonenplukactie De Graaf hartverwarmend en educatief

Peek had samen met zoon Rick de Graaf een video-oproep gedaan om bonen te komen plukken bij het akkerbouwbedrijf van de familie De Graaf. Peek is zelf boerendochter en omschrijft zichzelf als bruggenbouwer tussen boer(in) en consument en ‘voorfietser van Fietsen voor m’n Eten-Altena’: een initiatief om consumenten te bewegen hun dagelijkse boodschappen te doen bij boeren, telers, imkers en telers. En dan het liefst op de fiets. „De koelhuizen liggen vol, dus afzet aan supermarkten was dit jaar bijzonder lastig. Met tot gevolg dat er nog 100.000 kilogram aan bonen op het land stond bij De Graaf.”
5 hectare over
Arjan de Graaf zelf in een reactie: „We telen 19 hectare bonen en hadden nog 5 hectare over. Die meeropbrengst kunnen we normaal gesproken probleemloos kwijt bij onze vaste afnemer. Dat lukte dit jaar niet. Dat was voor het eerst in de geschiedenis. We werken al 25 jaar samen. Maar hij kon er ook niets aan doen en heeft zich keurig aan zijn contract gehouden.” Zo maar alles onderwerken en zoveel voedselverspilling, daar voelde de familie zich ook niet goed bij. Dus vandaar de oproep via social media om toch vooral te komen plukken. „Als de mensen wat wilden geven, was het goed, maar ook als ze niets wilden geven”, aldus de Noord-Brabantse akkerbouwer.
In totaal bewerkt De Graaf 650 hectare over twee locaties. Naast sperziebonen teelt hij onder meer aardappelen, uien, bieten en vlas.
Tegelijk educatie
„Er kwamen vooral heel veel gezinnen op af”, vertelt Peek op haar beurt. „Het was goed om te zien dat kinderen, maar ook volwassenen zagen waar hun voedsel vandaan komt. Er waren diverse talen te horen. De mensen kwamen uit alle windstreken, tot aan Rotterdam en Amsterdam aan toe. Maar ook heel veel stichtingen en voedselbanken die minima helpen.” „Het was een hele mooie dag”, vult De Graaf aan. „Alles zat ook mee, het weer was prachtig.”
650 euro per ha
De oproep werd ook gericht aan supermarkten en verwerkers, maar het bleef bij consumenten. „Helaas was het financieel niet mogelijk om een loonwerker met een bonenplukmachine te laten komen”, vertelt Peek. De Graaf aanvullend: „Dat kost je 650 euro per hectare.” Peek opnieuw: „Dus hebben we dat idee losgelaten en ons puur op de burgers gericht.”
Slechts eenzesde
Helaas is maar een zesde van de totale bonenpluk geoogst op de twee locaties, die ook nog eens lastig te bereiken waren door diverse verkeersmaatregelen. Maar alle publiciteit vooraf voor de actie via social media miste zijn uitwerking niet. „We hebben gisteren nog een schoolklas gehad en morgen komt er nog een. Uit Hendrik-Ido-Ambacht nota bene. Dat is toch een halfuur, drie kwartier rijden vanaf hier. De kwaliteit van de bonen is dan natuurlijk al een stuk minder, maar educatief is het natuurlijk heel goed.” Het restant van de bonen, dat daarna nog op het land staat, wordt eind van de week ondergeklepeld.

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Jacoline Peek-Hamoen