Column: Bijna los!

Met de laatste (oude oogst) aardappelen voor de verkoop aan huis worden klanten toch wel erg nieuwsgierig naar de nieuwe Doré’s. Omdat we veel klanten hebben die aardappelliefhebbers zijn, is de smaak erg belangrijk. We proeven daarom de aardappelen altijd voordat we ze gaan rooien, want een te vroeg gerooide Doré vind de klant niet lekker, maar een te laat gerooide Doré vind de klant ook niet lekker. De aardappel wordt dan namelijk kruimelig. We gebruiken deze aardappel vooral als het vroege ras voor de aardappelen die we de rest van het seizoen kunnen leveren.
Ook is de kwaliteit van de aardappel erg belangrijk. Om te voorkomen dat de aardappel te veel gaat vervellen, zullen we waarschijnlijk direct in een kist rooien. Zo willen we extra rollen over de stortbak voorkomen. Vorig jaar hebben we voor het eerst direct in kisten gerooid, en dat beviel goed. Hiervoor deden we het rooien van de Doré nog met de hand via een voorraadrooiertje, maar omdat deze aardappelen stuk ging hebben we besloten om het (met goede resultaten) met de Grimme te proberen.
We spuiten het loof niet dood voordat we het stukje gaan rooien. Door de aardappelen niet te snel (vanwege het rollen) en niet te langzaam (vanwege het groene loof) te laten lopen over de aardappelrooier, proberen we niet te veel loof mee te krijgen in de kist. Het groene loof dat dan toch mee gaat, plukken we in de sorteermachine er tussen uit.
Arjan Douma
Tekst: Arjan Douma