Column: Geen boer, maar farm manager

Mijn verblijf voor vijf weken is bij een boer in een huis vlakbij het dorpje Market Weighton. De dichtsbijzijnde grote stad is Hull. De omgeving is erg heuvelachtig en heeft veel kleine wegen. Afgelopen dinsdag heb ik hier de eerste combine gezien, en ondertussen zijn er al veel percelen te zien met stro er op. Er wordt hier in de omgeving vooral pootgoed geteeld met een routatie van 1 op 7 tot 1 op 10.
Verder wordt er veel winter- en zomer tarwe, gerst, koolzaad (dit is toch twee keer zo winstgevend als tarwe) en soms wat suikerbieten of doperwten geteeld. Het verschilt per perceel heel erg in hoe ver het gewas al is. Dit heeft voornamelijk te maken met de (soms opnieuw) gezaaide datum en het weer hier bij.
De meeste boeren met wie ik tot nu toe contact heb gehad, lopen rond met een oortje in hun oor om de telefoon op te nemen. Ze worden ook geen boeren genoemd, maar het zijn de “farm managers”, niet te verwarren met de “farm owners”, welke meestal een andere persoon is. De meeste bedrijven zitten tussen de 400 en 800 hectare, met regelmatig uitschieters van bijvoorbeeld 3000 ha.
Alle mensen die ik tot nu toe heb ontmoet, zijn erg vriendelijk en zijn erg geïnteresseerd in de Nederlandse manieren van werken. Vaak worden er Nederlandse voorbeelden genoemd van bijvoorbeeld een onderzoek, om nieuwe methoden te laten zien/vertellen. Dit maakt je als Nederlander toch wel trots, dat je land bekend staat bij de boeren om de hoogstaande kwaliteits aardappelen.
Arjan Douma
Tekst: Arjan Douma