Column: Oogsttijd in de UK

In de laatste weken is een groot verschil in de aardappel percelen te zien. Alleen al aan het loof is goed te zien of ze genoeg water hebben gehad, door extra beregenen of niet. Als er niet genoeg water op het perceel is gekomen tijdens de droogte in juli, is vaak schurft op de aardappelen te vinden. Dit ligt vaak niet aan de rassen die op de grond staan, maar aan de vochtigheid van de grond zelf. Ik heb namelijk genoeg rassen gezien die niet gevoelig zijn voor schurft, maar het wel hebben.
Van de geluiden die ik hier en daar hoor, verloopt de graan oogst hier in Engeland redelijk goed. Uiteraard is het weer nog niet ideaal om het juiste oogstmoment met het minste vocht te vinden, maar dat kan ook niet anders als bedrijf met regelmatig minimaal 2000 hectare. Bij het reizen van perceel naar perceel kom ik dan ook regelmatig ‘ploegen’ combines tegen, met een auto met alarm voorop. Bij de bedrijven is dan iemand die zorgt dat de combines en kiepers op het juiste perceel (omdat je als groot bedrijf er veel hebt) tegelijk bezig zijn.
Ook heb ik afgelopen week op een soort open dag gestaan met een redelijk groot aardappelproefveld om rassen te bezichtigen. Naast dat je Engels goed op de proef word gesteld, ontmoet je hier ook veel interessante mensen. Zo heb ik personen van chips- en frietfabrieken ontmoet. Zij proberen op zulke dagen te zien welke rassen het tegenwoordig goed doen. Dit zodat ze kunnen helpen zoeken naar een ras wat zorgt voor de gewenste kwaliteit, en ook goed te telen is.
Gelukkig ben ik vanaf volgende week twee weken thuis, om een deel van de aardappel oogst mee te maken! Over de graanoogst thuis (in Bant) zijn we in ieder geval al heel tevreden. Daarna zal ik voor twee weken een studiereis maken naar Turkije, met als onderwerp Food Safety. Weer genoeg om mee te maken en over te vertellen dus!
Arjan Douma
Tekst: Arjan Douma