Column: Verborgen kampioenen

Waarom staan in Duitsland zo dicht langs de grens met Nederland zoveel ‘hidden champions’ in landbouwmachines?
Claas (Harsewinkel, D) begon te groeien door de uitvinding en de toepassing van de knoper voor zelfbinders en persen. Het oude logo van Claas (met het hart van een knoopapparaat) herinnert aan het succesvolle begin. Ondertussen wereldwijd vooraanstaand in maaidorsers en hakselaars.
Lemken (Alpen, D) is internationaal bekend met ploegen en andere grondbewerkingswerktuigen en is ook actief in zaaimachines en spuiten.
Grimme (Damme, D) begon met de oogst van aardappelen en is de grootste in aardappeltechniek. En heeft zich de laatste 10 jaar verbreed naar de oogst van suikerbieten en groenten.
Zo zijn er nog tientallen te noemen, ook in Nederland en allemaal met het grootste deel van hun omzet uit export.
Ze lijken geen last te hebben van de crisis. Wat valt op? Altijd nieuwsgierig naar mogelijkheden, kansen om het beter te doen, technische vernieuwingen, de wil om technisch de beste te zijn, echt service willen leveren, met zeer betrokken medewerkers en trots op het eigen bedrijf.
Allemaal kwaliteiten die goed van pas komen om flink vooruit te komen en te blijven met onze bietenteelt. Gericht op rendement voor de lange termijn, steeds op zoek naar verbeteringen en vernieuwingen die rendement opleveren, open voor wensen vanuit de maatschappij en de markt, volop aangrijpen van betere techniek(en) en met een positieve uitstraling naar de omgeving. Wat zou het mooi zijn met de ‘verborgen kampioenen’ van de Nederlandse bietenteelt gezamenlijk bij de top in de bietenwereld te staan bij de afschaffing van de EU-suikermarktordening in 2017.
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink