Column: Klimaattop of topklimaat?

In de klimaatdiscussie zingt al jaren de 2°C-doelstelling. Vrij vertaald: de CO2-uitstoot tot 2050 jaarlijks met pakweg 5 procent verminderen zodat de temperatuurstijging beperkt blijft tot maximaal 2 graden Celsius. Erg ambitieus, zeker als je lang wacht met beginnen.
Het pensioenfonds ABP kondigde aan ook naar de internationale klimaattop te gaan om samen met zo’n 300 grote beleggers te pleiten voor een stabiel en werkbaar klimaatbeleid. Zouden die grote beleggers de moed hebben om fors af te schrijven op de energiereserves die al in de boeken staan en dan niet meer verkocht gaan worden? Volgens mij wordt die discussie bewust gemeden.
Zeker aan het klimaat, is dat het altijd verandert. Ook voor de bietenteelt mogen we verwachten dat er nog meer variatie in het weer komt. De uitdaging is dan ook duidelijk: aanpassen aan die veranderingen. Waarschijnlijk krijgen we wel een topklimaat voor suikerbieten in ons land. Met genoeg uitdagingen voor stabiele hoge opbrengsten. Samen moet ons dat lukken.
Verder verwacht ik ambitieuze EU-doelstellingen voor broeikasgasreductie, duurzame energie en energie-efficiëntie. Wat zou het mooi zijn dat veel producten die olie als basis gebruiken in de toekomst de suikerbiet als bron hebben. Dat zou een mooie bijdrage zijn vanuit onze sector.
Ondertussen gaan we verder met de oogst van dit jaar. Tot nu goede opbrengsten met lage tarra, past helemaal bij een topklimaat voor energie-efficiëntie.
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink