Column: Go to the start!

Tijdens een van de bezochte teeltvergaderingen van Suiker Unie zei een teler tegen me: ‘Ik krijg weer zin in de zaaiperiode’. Mooi; zoveel enthousiasme en gretigheid. Ook hier is een pas op de plaats nodig tot de natuur het signaal ‘go to the start’ geeft. Te vroeg aan de slag gaan, is net als bij het schaatsen een ‘valse start’, met alle bijbehorende risico’s, zoals verdichten/versmeren van de laag onder het zaaibed en schieters later in het seizoen.
De ‘tussentijd’ is nuttig te gebruiken om goed voorbereid aan de start te komen. Wij zijn volop bezig met de laatste aanpassingen aan zaaimachines voor bijzondere proefvelden. Het zaad voor de proefvelden zetten we gereed in afgepaste porties en in de juiste volgorde, zodat het zaaien van de proefvelden gesmeerd kan verlopen. Mogelijke proefpercelen bemonsteren en onderzoeken, vastleggen van afspraken met proefveldhouders, proefveldschema’s maken, draaiboeken maken en intern doornemen, enz. Er komt heel wat bij kijken voordat we aan de slag kunnen met een nieuw seizoen met proefvelden.
Voor de praktijk hebben we weer de nodige zaaischijven gecontroleerd. Dit doen we al 51 jaar en is toch nog nodig. De analyses van insecticiden en fungiciden in het pillenzaad zijn al ver gevorderd. Alle partijen voor de praktijk controleren we vooraf.
Voor een bietenzaadje is het spannendste moment ‘waar kom ik straks terecht’ bij het verlaten van de zaaimachine. Met vakmanschap op een plek waar de kieming en beginontwikkeling goed en snel zal gaan. Om deze essentiële stap extra aandacht te geven, verzorgen we op 26 februari een zaai-instructie bieten en cichorei (www.irs.nl/260215). Daarna toch nog even wachten op ‘go to the start’ van de natuur.
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink