Column: Temperatuur temperen met compost

„De temperatuur op de grond kan in het voorjaar heel hoog oplopen. Op blote voeten kan je er niet op staan”, zei De Visser bij het gesprek met de TopBodem-partners van begin januari. Uit dat gesprek kwam dat het mogelijk kan helpen om de grond een beschermend laagje tegen de felle zon te geven. Na de zaai zou De Visser een baan in het perceel met compost kunnen strooien. Dat deed hij dinsdag.
„Dinsdagochtend lagen er twee vrachten compost klaar op het perceel. We hebben het met een strooier voor vaste mest over de totale lengte van het perceel gereden in een strook van 18 meter breed. Ik schat dat het totaal om ongeveer 15 ton compost gaat. Het valt me nog wat tegen hoeveel er nu ligt. Misschien had ik meer moeten toepassen voor het beste effect.
Vrijdag gaat Agrometius voelers plaatsen op twee plaatsen in de uien, op een plaats met en een zonder compost. Misschien dat ik voor de zekerheid op de plaats met compost een beetje van de resterende compost met de hand bijstrooi.
Nu is het afwachten en tellen. In het perceel gaan we de opkomst van de uien volgen en planten tellen op meerdere plaatsen. Die gegevens kunnen we in juni doorspreken met de mensen van Agrometius. Dan vergelijken we de plantaantallen met en zonder compost en we hebben de temperatuurmetingen bij de hand.
De uien zijn nu aan het kiemen. Bij het zaaien was de grond heel mooi. Hij was niet meer te nat. Dit is gediepploegde grond die goed droogt in het voorjaar. Het is nu zo droog dat een klein buitje best wel zou mogen.
Ondertussen gaat het voorjaarswerk door. Ik ben nu Agria’s aan het poten voor de schillerij. Die gaan na de oogst naar Schaap toe.”
TopBodem volgt de ontwikkelingen bij Sam de Visser en de andere vier deelnemers aan dit vijfjarige project. In 2017 is het moment aangebroken om op basis van de bevindingen uit het eerste jaar te experimenteren met voor de hand liggende verbeteringen op de uitdagende bodems van de vijf deelnemende bedrijven.
Tekst: Sam de Visser