Column: Sturen op plantdichtheid en bemesting

Alles groeit prima. Het heeft soms een klein beetje water nodig, maar ze geven al weer wat regen op. Anderhalve week geleden kregen we nog 12 millimeter, waar de gewassen weer even mee toe konden. De suikerbieten en de tarwe op het perceel dat we voor TopBodem extra volgen staan er goed bij. Je ziet een klein plekje onkruid, dus dat ga nog aanpakken. Gelukkig hebben we geen vorstschade van de koude periodes.
Net als meer deelnemers aan TopBodem wil ik wat meer met precisie doen. Dat doe ik dit jaar op het perceel aardappelen. Het is wel een ander perceel dan dat wat we intensief volgen, maar daar leer je ook van. De loonwerker kan met een nieuwe machine plaatsspecifiek poten. Daar hebben we eerst een taakkaart voor gemaakt. Hiervoor gebruikten we helicopterbeelden. Met spectraalbeelden maakten we een kaart die we vergeleken met andere kaarten.
Daar waar de grond zwaarder is plantten we dichter. Hier heeft het gewas meer groeipotentie. Op lichtere delen pootten we wijder. Op die stukken gaat de opkomst sneller. Vooraf heb ik het pootgoed geteld en de kilo's bepaald, want ik wilde goed uitkomen. Uiteindelijk had ik 50 kilo over, dus dat was netjes.
Nu gaan we het perceel volgen. Ik heb drie grondmonsters genomen. Op basis van latere metingen kunnen we met stikstof en andere elementen plaatsspecifiek bemesten. Dat kan ik gedurende het seizoen met de spuit doen. Of het mogelijk is bij het rooien overal precies te meten wat de opbrengst is weet ik niet. In ieder geval ga ik proefrooiingen op stukjes doen. Dan weet je al heel veel. Het is een kleine moeite.
Een ander nieuwtje is dat we een nieuw werktuig hebben om de groenbemesters mooi in te werken. Het is een schijveneg in combinatie met een woelpoot. Zo werken we de groenbemester nog iets mooier ondiep in.
Maarten Janse
Tekst: Maarten Janse