Column: De rijen sluiten

De rijen sluiten moeizaam voor een nieuw kabinet. Klimaatbeleid is daarbij een lastig punt. Recent ook het struikelblok bij de G7-top van de 7 grootste economieën. De Amerikaanse president Trump zocht. zoals verwacht. de confrontatie om niet de rijen te hoeven sluiten voor klimaatafspraken.
Het doet me denken aan Sjeik Yamani, die dertig jaar olieminister was van Saoedi Arabië en het gezicht van de Opec, het kartel van olieproducerende landen. Hij deed de voorspelling: ‘het stenen tijdperk eindigde niet door een gebrek aan stenen en het olietijdperk eindigt lang voordat de olie op is’.
Op een recente tocht langs proefvelden viel me op hoe de energietransitie doorzet. Als je Flevoland binnenrijdt, zie je een skyline van windmolens. Langs de snelwegen schieten snellaadstations voor elektrische auto’s als paddenstoelen uit de grond. Op steeds meer daken zie je zonnepanelen, ook op schuren, loodsen en bedrijfsgebouwen.
Met een app op mijn smartphone volg ik al drie jaar de productie van de zonnepanelen op mijn eigen dak. Ik gebruik die ook om snel een beeld te krijgen van de straling die de suikerbieten ontvangen. Werkt zelfs als je op vakantie bent in het buitenland.
Frank van Noord, directeur research en ontwikkeling van Suiker Unie, noemt suikerbieten ‘de nieuwe olie’. Dit vanwege nieuwe toepassingen gebaseerd op suikerbieten in plaats van op olie. Een mooi toekomstbeeld waarbij de bietenrijen sluiten met winst voor zowel de maatschappij als de Nederlandse bietsuikerketen.
Frans Tijink, directeur IRS
Tekst: Frans Tijink